pixel

Непознатата португалска индустрия за керамични плочки

azulejos

На 6 май всяка година португалците празнуват Деня на плочките. Дизайнът им е подобаващо артистичен – португалските azulejos са се превърнали почти в символ на португалското изкуство и култура като цяло. Малките, правоъгълни и обикновено много цветни плочки, изрисувани с геометрични шарки, форми на арабески и природни мотиви, украсяват фасадите на множество исторически къщи и вероятно са един от най-популярните фотомотиви за туристите.

Но какво характеризира португалската индустрия за плочки днес? Как се справя с огромната конкуренция от страни като Испания и Италия, но и Китай, който завладява световния пазар с изключително евтините си продукти?

azulejos

Португалската индустрия за плочки в цифри

Португалската индустрия за плочки се разраства стабилно от години. След свързан с пандемията спад на растежа от почти 6% през 2020 г., цифрите на продажбите достигнаха рекордни нива през следващите две години и отбелязаха ръст от по около 20%. През 2021 г. продажбите са нараснали от 660 на 800 млн. евро, а през 2022 г. са достигнали почти 970 млн. евро. Обемът на производство през 2022 г. е приблизително 180 до 200 милиона квадратни метра. Независимо от това, тези цифри представляват само малка част от производствения обем и оборота на испанските и италианските производители (Италия: 435 милиона м², 6 милиарда евро; Испания 500 милиона м², 5,5 милиарда евро; към 2022 г.). Как така страна, в която плочките са част от културата от векове, изостава толкова много от своите съседи в продажбите?

azulejos

Закъсняло развитие

Причината се крие в близката история на страната. Поради продължителната диктатура на Estado Novo под управлението на Антониу де Оливейра Салазар от началото на 30-те години на миналия век до 1974 г., португалската керамична индустрия (разбира се, не само тази) успява да създаде международни пазари за продажба едва десетилетия по-късно от Италия и Испания. Затова португалските производители търсят ниши, които биха могли да заемат. За разлика от Италия и Испания, които са лидери в производството на широкоформатни имитации на естествен камък, изработени от порцеланов камък, португалските компании се съсредоточават върху малките формати, камъка и занаятчийските изделия. Днес Франция, Испания, САЩ, Германия и Обединеното кралство са петте най-важни страни за износ на португалски плочки.

Изкуство и занаяти

Viúva Lamego е компания, основана в Лисабон през 1849 г. Тук няма километрични поточни линии в шумни фабрични халета, а обляни от слънцето ателиета, в които служителите, заобиколени от съдове с боя, рисуват ръчно всяка отделна плочка. Цари почти дзен атмосфера. Фирмата редовно работи с художници и помага за реализирането на техните керамични произведения на изкуството. В дългата си история вече има деветдесет такива сътрудничества, включително с известния китайски концептуален художник Ай Вейвей.

azulejos

Традиция, поточна линия и устойчивост

Въпреки че в момента ръчно изработените продукти са много търсени и високо ценени, те не са сериозна конкуренция на индустриално произведените продукти поради по-високите производствени разходи. Но това не означава отказ от традицията! Основаната през 1988 г. и все още притежание на семейството, фирма Domino има три работилници в района на Коимбра, сърцето на португалската керамична индустрия. Произвежда широка гама керамични подови и стенни плочки с бяло тяло – регионът разполага с много бели глинени находища – пълноцветно тяло и ректифицирани плочки с различни дебелини и формати. Миналата година Domino отбеляза ръст от 25%. Голяма част от оборота се влага в инвестиции, които имат за цел да направят производството по-енергоспестяващо и по този начин по-екологично. Така например са разработени топлоизолиращи кожуси за машините, които служителите кръщават “електронни кожуси”. Освен това все още негланцираните отпадъци се рециклират напълно и се превръщат в нови плочки.

azulejos

Recer е компания, основана преди 46 години в Oliveira do Bairro. Заради добрите находища на глина в района, 90% от производителите на плочки са в околностите. Recer се фокусира върху производството на порцеланови и керамични плочки за стени, предлагайки съвременни решения, базирани на широка и разнообразна гама от продукти. Производителят изнася своите плочки в петдесет страни. Компанията инвестира в пречистване на техническа вода и рециклира отпадъци и опаковъчни материали, за да направи производствените си процеси по-щадящи околната среда.

Културна идентичност и бъдеще

Фабриката на Primus Vitoria е основана през 1969 г. и се ръководи от третото поколение на семейството. Тя е специализирана в производството на малки плочки за вътрешно и външно приложение, както и в репликирането на исторически аzulejos. Според фирмата обновяването на историческите фасади с точни реплики не е свързано само с декоративния ефект, а по-скоро със запазването и укрепването на собствената културна идентичност. Независимо от чувството си за традиция, компанията е подготвена за бъдещето: 60% от енергията, необходима за производството, вече се получава от възобновяеми източници. Въпреки че е малка фирма, Primus Vitoria произвежда 10 000 квадратни метра плочки всеки ден, 70 до 80% от които се изнасят. Направени са и инвестиции в цифров контрол на дефектите, който значително намалява отпадъците.

azulejos

Суровините идват основно от региона. Благодарение на тази независимост от глобалните вериги за доставки, португалската индустрия за плочки успя до голяма степен да се противопостави на текущите затруднения в доставките, причинени от пандемията и войната в Украйна. Revigrés произвежда три милиона квадратни метра плочки годишно и, подобно на Primus Vitoria, планира да се разшири в близко бъдеще. И тук промишлената вода и производствените отпадъци се рециклират.

Снимки: Apicer

Може да харесате още...

Izolacii.eu