pixel

Ниши в интериора – въпрос на стил и практичност

siniat

Незаменими елементи на всеки дом, особено в дневни и детски стаи, са рафтовете. Използването на рафтове ни позволява да разпределим разумно пространството и да запълваме празни стени във всяка стая. Днес, благодарение на развитието на дизайна, има рафтове с невероятни форми и размери, които са закрепени на стената или поставени на пода. Но като опция, има и ниши и има няколко причини, поради които те имат потенциал да бъдат по-полезни от обичайните рафтове. На първо място се откроява практичността, защото те спестяват място и увеличават визуалния ефект на стаята. Те образуват едно цяло със стената. В комбинация от подходящи плоскости и различни цветове, нишите излъчват стил и подреденост, а дизайнът на обикновен рафт рядко би могъл да го замени.

Тясно свързани с еволюцията на архитектурата

siniatНишите не са продукт на съвремието, но целта много се е развила. Съществуването им датира от първи век след н.е. и се предполага, че първите са направени за нуждите на обширен озеленен дворец, наречен Domus Aurea „Златна къща”, построен от император Нерон в сърцето на древен Рим след големия пожар през 64 ​​г. от н.е. Но едва през двадесети век потенциалът на нишита е поставен над естетиката и те са проектирани по-нататък с тази цел. Масовото глобално използване на гипсокартон със сигурност е допринесло за популяризирането на ниши в жилищни и търговски сгради, тъй като тяхното изграждане е станало по-лесно и по-евтино. Сигурно знаете, че думата niche произлиза от латинското „nidus“ – “nest” на английски, на френски “niche”. Тук вероятно връзка има и италианскaта дума “nicchio” за морска черупка, тъй като традиционната украса на върха на ниша е черупка на мида, както е на илюстрацията, оттук и алтернативният термин “раковина” за полукупол, обикновено запазени за по-големи екседри (от латински външна полукръгла ниша).

siniatА сега обратно към 21-ви век

И тяхното съвременно приложение. С течение на времето и иновациите никога не свършват, ние все повече се опитваме да притежаваме нещо автентично, уникално. Привличат ни различни форми и странности. Има много интересни ниши с различен дизайн в най-различни стилове и винаги се нуждаем от нещо повече и необичайно, което ще придаде чар на нашия интериор. Нишите в различни геометрични фигури не само се открояват със своето качество в естетически смисъл, но са също толкова практични, колкото рафтовете в тяхната обичайна форма. За съхранение на различни съдове, декоративни предмети, детски играчки, сувенири, можем да мислим за ниши и тази форма като един от практичните елементи в нашия дом.

siniatДруга тенденция, която не отшумява, е вграденото осветление, заемащо важно място в интериора. Като естетически важен елемент може да се  открие в ъглите на кухнята, в килерите и дори като сегмент от ниши. Чрез прилагане на модерни Led-лампи, дори привидно обикновените предмети получават съвсем различен външен вид, особено ако са поставени в осветената ниша. Led-лампите могат да бъдат идеалното решение за придаване на динамика на обекта.

siniatВ детските стаи знаем, че никога няма достатъчно място за всички играчки, книги и аксесоари. Това често се случва и с дневни, които са с малки размери, особено когато искаме да добавим и малка домашна библиотека в нея и едновременно да осигурим удобен кът за четене.

Нишите от този тип не изглеждат претъпкани, каквото и да поставите в тях, защото са интегрирани със стената, което създава впечатление, че са част от мебелите, които в същото време остават незабележими. Нишите в дневните, освен практически аспекти, могат да придадат на пространството стил и индивидуалност. И тъй като вградените системи могат да бъдат проектирани да отговарят на специфичните нужди на вашето домакинство, възможностите са почти безкрайни. Така че, в зависимост от това дали искате да направите затворено хранилище за вещи, отворена мебел или искате да подчертаете определени детайли, вградените по поръчка системи могат да предложат идеалното решение.

siniatПлоскостите LaDura и профилите Siniat: печеливша комбинация за вашия интериор

От широката гама от гипсокартонени плоскости на Siniat, със сигурност най-доброто решение за направа на сглобяеми ниши е известната вече и в България плоскост LaDura. Този гипсокартон се състои от гипсова сърцевина с висока плътност, обогатена с добавки против влага и импрегнирана със стъклофибър, парчета твърда дървесина, и специален многослоен картон, покриващ предната и задната повърхности, както и надлъжните ръбове. Проектиран специално за приложения с интензивна и екстремна употреба, тази плоскост с висока плътност отговаря на най-строгите технически изисквания по отношение на пожарозащита, високи нива на акустика, устойчивост на влага. Тя ще ви позволи да постигнете перфектни и издръжливи повърхности. Може да се прилага във всеки тип стая.

siniat

За повече информация – Синиат.

Може да харесате още...