pixel

Нивело 50 – кралицата на циментовите нивелиращи смеси от Баумит

baumit

Ако някъде Ви се спука плочка или ламинатът Ви поддава, това най-често е резултат от неравната основа. „Коравите“ подови покрития имат този недостатък, че когато основата е неравна, те се огъват или се чупят. При полагането на стандартни циментови замазки дори и от квалифицирани работници,  не може да се гарантира напълно постигането на идеално равна, хоризонтална и гладка повърхност. Причината се крие в гъстата им консистенция, което изисква заравняването им на ръка, а това силно зависи от майсторлъка на изпълнителя. При довършителни и ремонтни работи в жилища и обществени сгради се изисква идеално равен и гладък под. Това е абсолютно задължително, когато се полагат тънкослойни полиуретанови или епоксидни покрития, но също и при паркет, ламинат, текстилни покрития, меки или по-твърди пластмасови настилки. Често се изисква и преди полагането на плочки.

За постигането на тези изисквания се налага използването на нивелиращи смеси.

Баумит България предлага в своето портфолио няколко такива продукта, като най-новият от тях е Баумит Нивело 50. Той е от групата на циментосвързващите материали, подобен и на други Баумит нивелиращи смеси.

Възниква логичният въпрос, защо имаме нужда от нов продукт?! Какви свойства притежава, кое го прави различен от останалите и кое му осигурява предимства за определени видове приложения!

baumit

Баумит Нивело 50 е подходящ както за ново строителство – върху бетон и всякакви видове подови замазки, така и при ремонти, например за изравняване на стари циментови, асфалтови или магнезитни замазки, стари подови покрития с плочки или върху неподдаващи дървени подове (дюшемета). Класът на продукта, в съответствие със стандарт БДС EN 13813, е С30-F6, а адхезията и повърхностната якост надвишават 1.50 MPa, което го причислява към групата на професионалните продукти. Той може да се полага при всякакво влажностно натоварване, от W0 до W4, т.е. включително и при силно натоварени мокри помещения – обществени бани, кухни, басейни, автомивки и други подобни. Но най-отличителното при него е, че е подходящ не само за вътрешни помещения, но и за външни пространства, устойчив е на замръзване. Сместа може да се полага и върху критични основи, както и да бъде основа за голямоформатни плочи.

Дебелината на слоя може да варира от 3 mm до 50 mm. Разходът на материал е около 1,5 kg/m²/mm дебелина.

Специалната комбинация от свързващи вещества, пясъци и добавки дават изключителна пластичност и допринасят за бързото съхнене на Баумит Нивело 50. Положената смес е годна за ходене само след няколко (3–6) часа, в зависимост и от атмосферните условия.

Баумит Нивело 50 притежава много добра степен на разливане и оптимално разпределяне на разтвора. Той осигурява хомогенна, гладка и практически без наличие на пори повърхност, съхне почти без вътрешни напрежения, което го предпазва от развитие на пукнатини, дори при по-големи и неравномерни дебелини. Въпреки това, и тук се налага спазване на изискването за изпълнение на дилатационни фуги в положения материал при по-големи чупки в помещенията и при големи площи – на всеки 20–30 m².

Времето за съхнене на Баумит Нивело 50 за първите 3 mm до 10 mm е минимум 24 часа и за всеки следващ mm дебелина по още 12 часа, т.е. за 20 mm – минимум 6 дни, за 30 mm – минимум 11 дни, за 50 mm – минимум 21 дни. Едва след това основата е готова за полагане на последващи слоеве. При това, ако крайните покрития са капризни към влага, например паркет, е най-добре преди полагането им да се направи тест за определяне на влажността на основата по добре познатия и точен метод с карбид – СМ%.

Нивелиращата смес е подходяща за полагане и върху заложено в основата електрическо подово отопление. То трябва да бъде изключено минимум 24 часа преди полагането на Баумит Нивело 50 и да бъде включено отново минимум 24 часа след полагане на сместа.

Всичко, изложено дотук, превръща Баумит Нивело 50 в царица на нивелиращите смеси на циментова основа, предлагани с марка Баумит!

За повече информация – Баумит.

Може да харесате още...