Нов гранитогрес в старата баня с Баумакол ФлексМрамор

Baumit

Изхождаме от вида на избраните нови плочки и от факта, че старите плочки в банята са здрави и няма нужда да се къртят. Новите плочки са от гранитогрес, т.е. те са с ниска водопопиваемост (<0,5%). Затова трябва да се лепят непременно с обогатени еластични лепила.

Ако наклонът към сифона ви е малък и водата се оттича бавно, то с новите плочки това ще трябва да се оправи. Предлагаме ви среднослойното лепило Баумакол ФлексМрамор медио. Това лепило е клас C2ТES1 и служи за еластично полагане на различни видове керамика, плочки и гранитогрес, стъклокерамика, за плочка върху плочка и тогава, когато имате повишени термични или статични натоварвания. Прилага се както вътрешно, така и външно. Лепило Баумакол ФлексМрамор медио е особено подходящо за светли плочи от естествен камък и мрамор, тъй като е на основа бял цимент и възпрепятства появата на петна по камъка. Нарича се среднослойно, тъй като позволява лепилният слой да бъде от 3 мм до 20 мм. Прилага се в областта на тераси, фасади, басейни, производствени мокри помещения, душкабини, подово отопление и т.н.

Най-напред почистете отлично старите плочки, от замърсявания и мазни петна, които биха възпрепятствали сцеплението. След това грундирайте основата с Баумит СуперПраймер – перфектен грунд за непопиващи основи, който създава повърхност с добро сцепление.

BaumitЗа направата на подходящ наклон към сифона ще ви послужи идеално лепилото Баумакол ФлексМрамор медио. Лепилото се нанася на две стъпки. В първата стъпка се полага тънък слой върху основата, а във втората стъпка лепилото се изтегля със съответния гребен под ъгъл 45°–60° спрямо основата върху още пресния първи слой. Плочите се полагат и притискат в прясното лепило, като излишъкът се премахва с мокра гъба. В нашия случай, тъй като се лепи вътре в банята, контактната повърхност между лепилото и основата може да бъде >65%. Ако лепите при външни условия, контактната повърхност трябва да бъде >90% и е препоръчително да обмазвате и гърба на плочките с тънък слой лепило.

Baumit

За да оправите наклона в банята, когато лепите плочките по стените, нанасяйте лепилото на тънък слой (4–5 мм), а на пода, слоят лепило трябва да бъде тънък под плочките около сифона и да нараства с отдалечаване от него, достигайки до 15–20 мм дебелина.

Не забравяйте да си вземете Баумакол Премиум фугираща смес и Баумакол Силикон, с които да запълните фугите между плочките. От 2020 г. нашите фуги и силикони са с нови цветове, които следват модните тенденции при плочките.

Вижте също...