Нов материал на основата на целулоза изолира по-добре от стиропор

cellulose_material

Изследователи от щатския университет във Вашингтон разработиха екологична пяна на целулозна основа, която изолира по-добре от познатите материали на основата на нефт. Пенополистирол или стиропор, изработени от нефт, са популярен материал, който се използва във всичко – от чаши за кафе до изолация на сгради. Материалът, обаче, е труден за рециклиране, той не се разгражда и отделя вредни газове, когато гори.

cellulose_material

Новата пяна е основно направена от нанокристали от целулоза – най-разпространеният растителен материал на земята. Производственият процес е проектиран да бъде екологичен и прост. Вместо да използват вредни разтворители, учените използват вода като разтворител. Това не е първата пяна, изработена от целулоза, но по-ранните версии не бяха толкова здрави, колкото стиропора, не изолираха толкова добре и се разграждаха при по-високи температури и влажност.

cellulose_material

Новият материал се състои от около 75% целулозни нанокристали от дървесина. Изследователите са добавили поливинилов алкохол, полимер, който се свързва с кристалите и прави получената пяна по-еластична. Пяната има хомогенна клетъчна структура, което я прави добър изолатор, по-добър дори от стиропор. Материалът освен това е много лек и може да издържи 200 пъти теглото си без да промени формата си. Сега изследователите разработват формулировки за създаването на още по-здрави и по-трайни материали за практическо приложение на базата на тази иновация.

Вижте също...