pixel

Новата кула на Световния търговски център – най-високата сграда в Западното полукълбо

Това е най-високата сграда в западното полукълбо. Започват да я строят 5 години след 11 септември 2001 г. на мястото на кулите близнаци в Ню Йорк и днес е напълно завършена. Тя е основният билдинг – нарича се Световен търговски център 1, от 4-те, които ще изпълнят празнотата в градския пейзаж след самолетите бомби преди 15 години.

Въпреки мрачния спомен къде точно е вдигнат най-големият небостъргач в Америка, хиляди посетители се тълпят всеки ден да се качат до върха му – на 104 етажа над земята. Когато стигнете горе и се изправите пред 360-градусовата панорама пред вас, разбирате защо е наречена обсерватория (One World Observatory), а мотото ѝ е “Гледка завинаги”.

Почти всяка красива и исторически значима сграда в света предлага изкачване до върха ѝ. Така е в базиликата “Свети Петър” в Рим, “Саграда фамилия” в Барселона, Айфеловата кула в Париж. В първите две тесни и високи стълбища се вият нагоре и вземат дъха на посетителя. Айфеловата кула го прави с асансьор.

 

 

Нищо от това не е същото обаче в новата нюйоркска кула. Трите стени на асансьора там са дигитални екрани, а видеото, което се излъчва върху тях на път към върха, показва как израстват небостъргачите на Ню Йорк от XVI в. до 2016 г. Само църквата “Тринити” (Тринити чърч) не се променя в пейзажа.

Изкачването продължава едва 47 секунди, за да стигне до 102-ия етаж. Засега това е най-бързият асансьор в света и вози учудващо меко и незабележимо. Само ушите заглъхват, но преди да разберете, ще се намирате почти на половин километър над Ню Йорк

Слизането с асансьора е също толкова бързо, но видеото е различно. То показва бъдещето, т.е. как ще изглежда Манхатън и с другите 3 кули, които ще израснат в Световния търговски център. Дали заради предвидените строителни гледки във видеото, но на връщане асансьорът леко друса, което поражда притеснителни асоциации.

После обаче се помни само 360-градусовата панорама, която е на 100-ия етаж. Него реално го обикаляте в кръг. От едната страна пред вас се разстила Манхатън, от другата виждате Бруклин, третата ви показва Статуята на свободата и пристанището на Ню Йорк, а четвъртата предлага гледка към Ню Джърси. Прозорците са от пода до тавана и от тази височина взорът наистина няма граници. Петата гледка – ако сведете очи надолу и погледнете към земята, също секва дъха ви.

В ясен ден се вижда над 80 км в далечината. Гледната ви точка е на 380 метра над града и от тази височина на практика може да се забележи всяко възвишение на хоризонта. Ако се случи да се качите горе в мъглив ден и ако наистина няма никаква видимост, персоналът ще ви върне парите за билета. Цената му е между 35 и 42 долара.

Най-високата кула в западното полукълбо се издига на изумителните 541 метра (1776 фута). Височината във футове е натоварена с дълбок символизъм, тъй като отговаря на годината, в която е подписана Декларацията за независимостта.

До покрива на небостъргача са 417 метра, оттам нагоре е заостреният връх, който е 124 метра. Световният търговски център 1 отваря врати през ноември 2014 г. и предоставя 278 709 кв. м за офиси. Сред наемателите ѝ вече е влиятелната издателска къща Condе Nast (списанията “Ню Йоркър”, “Вог”, “Дитейлс”, “Уайърд” и много други). За построяването му са похарчени 3,9 милиарда долара, което го прави най-скъпия небостъргач в света , построен е върху скала, така както и целият Манхатън. Образци от камъка са изложени точно преди асансьора. Те са взети от Сентрал парк, където ги има в изобилие, и нагледно показват какво точно има в основите на огромната кула. На строителите им е отнело 2 месеца да прокопаят дупката за основите. Тези нюйоркски скали са датирани отпреди 450 милиона години. Точно заради тяхната доказана стабилност е възможно да бъдат построени толкова много небостъргачи в Манхатън. Там никога досега не е имало земетресение.

Втората кула на Световния търговски център вече е вдигната, сега се облицоват външните ѝ страни. Строежът на третата е започнал, а четвъртата е планирана. Но и само първата да беше, пак е достатъчна да служи като тържество на свободния човешки дух и на способността на човека да създава. Нейни архитекти са Дейвид Чайлдс и Даниел Либескинд.

 

Два огромни правоъгълни басейна от черен гранит се намират на 200 метра от билдинга. Това са местата, където са били кулите близнаци. Те са пълни с вода, която непрекъснато тече и се стича в други правоъгълни дупки в средата им – толкова дълбоки, че дъното им не се вижда. На перилата на басейните са издълбани със златни букви имената на всички хора, загинали в кулите близнаци при тяхното срутване след страшния атентат.

 

На тези две места в Ню Йорк е много тихо въпреки хилядите туристи наоколо и въпреки градския шум на мегаполиса, който никога не стихва.

24chasa.bg

 

Може да харесате още...