pixel

Новата придобивка на Делян Пеевски е “Химко”

Новата придобивка на Делян Пеевски е

Затвореното от 13 години врачанско предприятие “Химко” е новата придобивка на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е платил за торовия завод 11.7 млн. лв. Синдикът на фалиралото предприятие Росица Томова потвърди информацията пред няколко медии в четвъртък.

Сделката отново е станала чрез “НСН инвестмънт”, в което Пеевски държи 90%, а останалите са на майка му Ирена Кръстева. Депутатът от ДПС се легитимира официално в това дружество през лятото на 2015 г., като в края на годината първо купи 18% дял в пловдивската фабрика за цигарени гилзи и опаковки “Юрий Гагарин”, след това 5% от “Булгартабак” и половината от “Техномаркет” в началото на 2016 г.. Това са само официалните сделки на Пеевски към момента, като се очаква техният броя да расте с активи, свързани с фалиралата “Корпоративна търговска банка”.

“НСН Инвестмънт” трябва да плати цената от 11.7 млн. лв. през следващите два месеца и половина, за да получи собствеността в “Химко”. Дружеството вече е внесло задатък от един милион лева, казва Томова.

Не е ясно откъде Пеевски осигурява средствата за новите си придобивки, както и какъв е произходът им, след като до преди половин година депутатът от ДПС декларираше пред Сметната палата скромни спестявания и собственост върху стар автомобил “Опел”.

През ноември капиталът на “НСН инвестмънт” беше увеличен с 1 млн. лв., като Пеевски  записа 900 хил. лв.

Продажба от трети опит

За последно торовият завод “Химко” е работил през 2002 г. Десет години по-късно е обявен фалита на предприятието.

В началото на 2014 г. тогавашният премиер Пламен Орешарски обяви план за реиндустриализация на страната, в който беше включен и рестартът на “Химко”. Предвиждаше се държавата да купи фалиралия завод, да го вдигне на крака, а след това да го продаде на частен инвеститор, по думите на тогавашния икономически министър и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев.

Амбициите на Стойнев не се осъществиха. Двата проведени търга през пролетта на 2014 г., на които “Химко” се предлагаше срещу 28.6 млн. лв. и  22.8 млн. лв. се оказаха неуспешни.

Така при третия опит цената е двойно по-ниска – 11.69 млн. лв. Новата оценка на активите на “Химко” е направена през юли 2015 г. като само земята от 685 декара е оценена на 3.2 млн. лв. Сменен е и методът за продажба от търг на преговори с потенциален купувач.

За сравнение преди “Химко” да поеме към фалита в началото на този век активите му бяха оценени на 297 млн. лева.

Сега Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева го купуват за 11.7 млн. лв.

Кредитори

Най-големите кредитори на фалиралото предприятие са държавните “Булгаргаз” и НЕК, които от десетина година чакат да си приберат 82 млн. лв., според последния публикуван отчет на дружеството. Милиони задължения има и към Националната агенция за приходите.

Ако Пеевски плати цената, постъпленията от 11.7 млн. лв. ще бъдат разпределени между всички кредитори, защото няма привилигировани с обезпечения.

Депутатът от ДПС има срок да направи това от два месеца след подписването на предварителен договор. Към момента “НСН инвестмънт” е обявен от синдика за избран купувач и няма срок за завършване на преговорите.

Възраждане на “Химко” или за скрап

Каква е целта на покупката и каква ще бъде съдбата на торовия завод не е ясно, защото Пеевски и майка му Ирена Кръстева не са обявили публично намеренията си. Техният адвокат Александър Ангелов твърди пред в. “Стандарт”, че производството на торове ще бъде възстановено.

Според представители на сектора това е невъзможно. Заводът не е работил от 13 години, технологията е стара, част от съоръженията липсват, а и не отговаря на европейските екоизисквания. Така вероятно интересът към предприятието е по модела “Кремиковци” – нарязване на съоръженията на скрап и разчистване на терена от 685 декара, прогнозира “Капитал”.

Преди три години екип около бивши мениджъри твърдеше, че врачанският завод може да работи с около четвърт от капацитета си, като пусне “новата” си седма линия за карбамид, която е инсталирана през 1983 г. и има ресурс за още 15 години.

Специалисти обаче твърдят, че за подновяване на производството ще трябва да бъдат инвестирани поне 15 млн. лв. Освен това ключови за работата на завода активи като пречиствателната станция, ТЕЦ-а и склада на пристанище Варна вече са собственост на други фирми.

mediapool.bg

Може да харесате още...