Нови конструктивни възможности с клинкер

KlinkerPavillion

Преди вратите на завода за тухли Hagemeister специална сграда привлича вниманието на посетителите: павилион от клинкер. Създаден в сътрудничество с професор Петър Бьом, студенти в университета в Триер и скулптора Мартин Клепе и изграден чрез така наречената „тухлена черупка“, павилионът демонстрира нов метод на конструиране с клинкер. Благодарение на свързването на клинкера с въглеродна тъкан, както и с бетонен разтвор е реализирана дебелина от само 7 cm за „обвивката“.

KlinkerPavillion

Този иновативен метод на конструиране дава възможност да се създадат и други сгради, които да се оформят от клинкер в този вид, който не е съществувал преди. Вдъхновен от работата на архитекти като Фрай Ото и Еладио Диесте, основната форма на павилиона е бързо намерена. След това е разработен модел за изграждането на клинкера в комбинация с текстил и бетон. Конструкцията е с дебелина от около 7 cm. Тънката обвивка визуално се възприема като изградена изцяло от тухли, тъй като тъканта на въглерод и бетон остават скрити вътре. Предимството на специалната комбинация от тези материали е че те не корозират и позволяват създаването на много тънки структури.

KlinkerPavillion

За разлика от бетона, клинкерът има устойчива на атмосферни влияния повърхност, която също предлага много високо качество в продължение на десетилетия. Новият метод на изграждане ще позволи създаването на все по-сложни, органични и обтекаеми форми, които имат потенциал за използване в много бъдещи проекти.

Вижте също...