pixel

Ново огнеупорно покритие за пластмаса наподобява седеф

Shell Nautilus Sea Gloss Shine Shimmer Silver

Пластмасата е много гъвкав материал, но за да стане огнеупорен, обикновено се добавят токсични огнезащитни вещества. Изследователи от Университета в Кънектикът обаче са намерили бърз начин да създадат огнеупорно покритие за пластмаса, имитиращо седеф. Седефът – блестящият материал, намиращ се във вътрешната обвивка на някои мекотели, е изграден от слоеве от минерала арагонит, разделени от органични полимери като хитин.

Седефът е изненадващо здрав в тънък слой, без да е крехък. Изкуствените материали, имитиращи седеф, могат да осигурят защитно покритие в много ситуации. Обаче създаването им е бавен процес, тъй като трябва да се изграждат слой по слой.

Изследователите от Университета в Кънектикът обаче намират начин да получат материала много по-бързо. За да направи материала, екипът смесва един вид глина, която се разслоява, когато е изложена на ултразвукови импулси, с полимер, който залепва слоевете. След това потопява ленти от пластмаса в материала, за да се покрият с него. Накрая готовият продукт се поставя в пещ, където се изсушава лепливият полимер между глинените слоеве. Целият процес трае броени минути.

Използвайки този метод, изследователите успяват да получат тънкослойно покритие, което е с 60% по-здраво от неръждаемата стомана. Пластмасовият лист, покрит с новия материал, става над 13 000 пъти по-малко пропусклив за въздух и други газове. Когато екипът се опитва да го запали, материалът обгаря, когато пламъкът пряко го докосва, но не се възпламенява.

Заради бързината и екологичните компоненти на метода, той ще намери различни приложения, които изискват въздухонепроницаемо или огнеустойчиво покритие. Би могъл например да се използва за пожарозащита на биоразградимите пластмаси.

Може да харесате още...