pixel

Новото летище на Мексико сити

https://youtu.be/5NOoKNYinsg

Орелът – така всички наричат новото летище на Мексико сити. То трябва да влезе в експлоатация през 2020 година и символизира точно това – орел. Орел, който хваща змия.

Това пък са основните елементи в герба на Мексико. А идеята всичко това да се пресъздаде като красиво летище е на прочутия британски архитект Норман Фостър. Той разработва проекта за летището заедно с мексиканския си колега Фернандо Ромеро. Одобрен е през 2014 година и според изчисленията ще струва 7,5 милиарда долара. Това го превръща в най-скъпата сграда в историята на страната.

Новото летище ще поеме функциите на сегашното „Бенито Хуарес“, като така ще увеличи броя на обслужваните пътници от 32 милиона на 120 милиона годишно.

Основен елемент в Х-образната структура ще е типичният за Фостър стъклен покрив. А символиката в новото летище ще бъде подсилена и чрез входа към него. Той ще бъде оформен като огромен кактус, подобен на присъстващия в герба. Общата площ, на която ще се разположи аерогарата, е 50 хектара.

Планира се след въвеждането в експлоатация на „Орела“ „Бенито Хуарес“ да бъде превърнато в комплекс, в който ще има научно-изследователски център, развлекателен център, болница и жилищни сгради.

24chasa.bg

 

Може да харесате още...