Обновиха по европейски проект най-старото читалище в Берковица

Berkovitsa

Най-старото читалище “Иван Вазов 1872” в Берковица, което се намира в центъра на града и се използва ежедневно, е основно ремонтирано по проект на местната община, финансиран от фондовете на ЕС и бюджета на България с 1 468 065 лева, съобщи временният кмет на Берковица Ася Велиславова на заключителна пресконференция по проекта, предаде БТА.

За 30 месеца е направена изолация на покрива на сградата, монтирана е соларна инсталация за топла вода, направена е изолация на външните стени, подменена е дограмата, монтирано е ново осветление, изградена достъпна среда за хора в неравностойно положение, подменени са старите отоплителни котли с нови на пелети, подменена е канализацията в сутерена, монтирана е нова мълниезащита на сградата и са освежени стените и подовете. Залата за културни събития също е ремонтирана и в момента разполага с 350 седящи места.

С рехабилитацията на сградата са изпълнени основните цели на проекта – намаляване на разходите за отопление, намаляване на изхвърляните в атмосферата парникови газове и осигуряване на модерна културна инфраструктура в подкрепа на устойчивото развитие на община Берковица, обяви Велиславова.

Вижте също...