pixel

Обновяване на фасадата: открит бетон, интерпретиран по модерен начин

Sto

Високата сграда от 60-те години на миналия век на улица August-Bebel-Strasse във Висбаден отдавна е остаряла от гледна точка на енергийната ефективност, не е изолирана и е облицована с открити бетонни панели. Поради това GWH Wohnungsgesellschaft обявява търг за обновяване на единадесететажната постройка. Поръчката е възложена на фирмата Henrich GmbH от Верхайм, чийто управляващ директор Ахмет Йълмаз споделя: „За сгради над границата на високите етажи могат да се разглеждат само негорими изолационни системи. Затова още по време на търга планирахме да използваме система от минерална вата StoTherm Mineral.“

Обновяване със система

Високата сграда е изолирана с панели от каменна вата Sto Xtra2/B/H2 с дебелина 160 мм, като отгоре е положена лека замазка (StoLevell Novo) като армираща смес с дебелина на слоя от 8 мм до 10 мм.

Архитектурното бюро Friedhelm Schmidt разработва специална идея за дизайна на фасадата, за да интерпретира външния вид на бетона по модерен начин: фугите са изтеглени в повърхностната мазилка K3, която отново е минерална, така че полетата да съответстват на оригиналните панели. След това тези полета са текстурирани с метла.

Като финален слой, StoColor Dryonic е използван като бионична боя, която премахва дъждовните капки и росата и по този начин предотвратява нашествията на водорасли и гъбички. Екипът издухва стъклената смес StoEffect Vetro във все още мократа фасадна боя с помощта на фуниеобразен пистолет.

Аркадите също са боядисани с бионична боя, тук в наситено червено. GWH харесва новата концепция на дизайна. Ахмет Йълмаз подчертава: „Мазката на четката придава на измазаната фасада висококачествен вид, а стъклените частици правят текстурата особено привлекателна на слънце.“

Снимка: Martin Baitinger / Sto SE & Co. KGaA

Може да харесате още...