pixel

Обновяване на най-стария парижки архитектурен паметник

Obélisque de Luxor

От 1836 г. насам Обелиск дьо Луксор се намира в средата на площад Конкорд – вероятно най-оживения площад в Париж. След дълги години излагане на замърсения с изгорели газове градски въздух, тъканта на сградата е пострадала. Паметникът е реновиран през 2022 г.

Всъщност гранитният монумент, който е висок повече от 23 метра и тежи 230 тона, е много по-стар: датира от XIII в. пр.н.е., от времето на египетския фараон Рамзес II. След повече от три хиляди години – последните от които са прекарани в замърсения с изгорели газове въздух на големия град – тъканта на сградата е пострадала сериозно. В гранитния камък се образуват решетки и пукнатини, които са обработени със свързващо вещество в модулната система KSE, с добавяне на специфични за системата пълнители.

Първо се нанася обогатеното с пълнители свързващо вещество KSE 500 STE на Remmers и повърхностите се втвърдяват. Свързващото вещество може да се оцветява индивидуално и затова е подходящо за възстановяване външния вид на исторически сгради. Тъй като свързващото вещество е смесено с гранули от постройката – в случая парчета гранит – историческият вид може да бъде пресъздаден съвсем точно.

Obélisque de Luxor

Комбинацията от укрепители за камъни KSE 300 E и KS 500 E предлага надеждно системно решение за ремонт на дълбоки пукнатини. KSE 300 E прониква по-дълбоко в камъка поради по-малкия размер на молекулите и след това може да се обработва отново с KSE 500 E на принципа “прясно върху прясно” или след втвърдяване. Той е подходящ за запълване на по-големи пукнатини и люспи. Така поне през следващите десетилетия субстанцията на обелиска трябва да бъде в добра форма.

Компанията е представена на българския пазар от Remmers България.

Снимки: Antoine Mercusot

Може да харесате още...

Izolacii.eu