Очаквам 2010 година да е не по-малко динамична от изминалите

Инж. Велин Александров е завършил „Промишлено и гражданско строителство” във ВВИСУ „Любен Каравелов” през 1993 г. Работил е като ръководител на много строителни обекти в София. Оглавява търговския отдел на Теразид почти от създаването на фирмата през 1996 г. Той е и упълномощен представител на ръководството по Системата за управление на качеството и Системата за управление на околната среда.

Господин Александров, как може да определите изминалата година за Теразид? Успешна ли беше?
2009-а година беше интересна в много отношения. Последствията за стротелния бранш в резултат на икономическата криза изправиха много строителни и инвестиционни компании пред сериозни проблеми. Това неминуемо се отразява и на компаниите производители, каквато е Теразид.

Организацията на работата в дружеството и това, че сме български производител, ни дава възможност да сме гъвкави както в продуктовата, така и в търговската си политика. В края на годината мога да кажа, че предприетите мерки и инициативи дадоха своите положителни резултати. Всички тези мерки обаче не биха имали търсения ефект без личната ангажираност на колегите и отличната работа в екип.

Пуснахте много нови продукти на пазара. Как се приемат те?
Разширяването на продуктовата гама и заемането на ниши, които досега не са били приоритет за нас, беше един от начините да запазим обемите от предишната година, въпреки свиването на пазара. Особено добре беше приета битумната хидроизолация „Тераластик”, която пуснахме на пазара в началото на лятото. Лекотата на работа и това че значително улеснява ремонтните дейности на покриви и други елементи на сградата бързо я направиха популярна не само сред строителите, но и сред хората, които предпочитат сами да извършват ремонтите вкъщи.

Другият продукт, който беше приет с голям интерес е новата линия фасадни мазилки „Slim line”. „Slim line” допълни нашия основен каталог на „Декорит”, „Силикат” и „Сиколит” и с това цветовете по каталог на фасадните мазилки „Теразид” станаха над 600. Разбира се, не е за подценяване и увеличаването на пазарния дял на други утвърдени продукти с марка „Теразид”, като флексовото лепило за плочки „Теразид Flex”, дълбокопроникващия грунд “Теразид G-22”, както и продуктите от серията „Top Mix”, които заемат вече сериозен дял от продуктите в своя ценови клас.

Госодин Александров, какво, според Вас, ще е водещото през следващата година за пазара на строителни материали?

Дори след раздвижването на пазара през пролетта на следващата година очаквам пазарът да остане значително по-свит, отколкото бяхме свикнали да е през последните години. Затова очаквам съпътстващите продуктите услуги и обслужването да имат все по-голямо значение. През годините ние създадохме много добри сътрудничества, клиентите знаят, че могат да разчитат на лоялност и ангажираност от наша страна и смятам, че това ще е изключително важно при по-неблагоприятните пазарни условия в момента.

А какво да очакваме от „Теразид” ЕООД през 2010-а година?
Нашите специалисти продължават да работят върху някои нови продукти и за подобряването на съществуващи. Така например планираме в началото на следващата година фугиращите ни смеси „Фугарид”, които сега се предлагам в опаковки от 1 кг да бъдат в по-удобни опаковки от 2 кг и с подобрена еластичност и водоотблъсващи свойства. Правят се изпитвания и върху изцяло нова серия интериорни мазилки.

Наред с това вече напредват преговорите по няколко задгранични проекти със сериозно партньори от съседни държави. Така че очаквам 2010-а година да е не по-малко динамична от изминалите.