pixel

Оправят с 200 млн. лв. канализация на Варна

Генералното решение на проблема с наводняването на Варна при обилни валежи може да стане до 2019 година с реализирането на мащабни проекти за около 200 млн. лв.,съобщи кметът Иван Портних.

„Освен че е стара, канализацията в града не е пригодена да поема толкова големи количества валежи“, обясни той.

В момента се готви документация и се възлагат анализи за европейско финансиране по сектор „ВиК“ за около 200 млн. лв., с които Варна да реши проблемите с канализацията си.

Една от причините за наводненията след обилни валежи е това, че битовата и дъждовната канализация са слети в много части на града. Наложително е те да бъдат разделени, за да се предотвратят бъдещи големи наводнения.

Портних изрази надежда, че европарите ще бъдат отпуснати и с тяхна помощ проблемът с варненската канализация ще бъде решен.

Предстои продължението на колектора „Битоля – Пирин“, който ще пресече дъждовните води, слизащи към ниската част на града, както и с разделяне на битовата от дъждовната канализация в ниската част на „Одесос“.

Всеки от двата етапа е на стойност около 30 млн. лв. Дотогава е създадена организация в проблемните зони на града да дежурят аварийни екипи.

Ситуацията ще се подобри и след ремонта на булевардите „Цар Освободител“ и „Приморски“, където ще се разшири дъждоприемната канализация, увери кметът.

Активно се работи и по двата охранителни канала в „Аспарухово“.

dariknews.bg

Може да харесате още...