pixel

Основа за мазилки от слама с добра пожарозащита

Maxit Straw

Maxit Group въвежда на пазара решение за пестене на ресурси – новите панели за основа на мазилка Maxit Straw. Поради проблеми с доставката и увеличение на цените все повече строителни специалисти търсят алтернативи на традиционните решения. Тук сламата се явява почти неограничен ресурс. За панелите на растителна основа Maxit разработи естествено свързващо вещество на основата на вар, което замества изкуствените разтвори като PU лепило. Те са предназначени за вътрешна употреба, където обещават комфорт и добро регулиране на влагата в комбинация с варова или глинена мазилка.

Както Maxit подчертава, те могат да се обработват по същия начин като конвенционалните варианти от гипсокартон или дърво. За да направите това, панелите от слама се изрязват до желания размер и след това се закрепват със скоби или винтове с плоска глава. След измазването сламените панели по желание могат да се покрият с варова боя. Според производителя здравата суровина и производственият метод, разработени от Maxit, правят новите основи за мазилка много устойчиви на деформация и стареене. Сламата се пресова заедно с естествено свързващо вещество на основата на вар при висока температура. Един от въпросите, които бързо възникват при използването на сламата като строителен материал, е този за противопожарната защита.

Maxit Straw

„В случая със сламения панел обаче тази загриженост е неоснователна, тъй като комбинацията от пресована под налягане слама, минерално свързващо средство и мазилка осигурява на практика необходимата пожарна безопасност“, обяснява Йоханес Еберлайн, ръководител на продуктовия мениджмънт в Maxit. При този процес кислородът, съдържащ се в сламата, се изтласква по време на производството на основите за мазилка. „По този начин продуктът не тлее и дори се самозагася. Силикатният слой около стъблата също подпомага естествената противопожарна защита“, казва Еберлайн.

Снимки: Maxit Group

Може да харесате още...