pixel

Отпускат кредит на парното, за да санира блока ни

Субсидиран кредит ще могат да вземат топлофикационните фирми, за да санират кооперацията ни и да увеличат енергийната й ефективност. Това стана ясно от представянето на третия етап на Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL).

Координаторът й Борис Петков обясни, че всяка фирма продаваща енергия ще може да вземе такъв заем и като направи инвестицията в имота на абонатите си няма да плаща ДДС.

“Топлофикационните дружества например с тези пари ще могат да подменят инсталацията в жилищата на клиентите си и те от вертикални, да станат хоризонтални, а също така на покрива да се сложат колектори за гореща вода, които да намалят сметките”, уточни той.

По думите му евтини кредити по програмата ще могат да ползват и фирми за услуги като екокомпаниите и професионалните домоуправители. Петков изрично уточни обаче, че делът от финансовия ресурс на програмата заделен за домакинствата е по-голям от този, който ще ползват юридическите лица.

Галена Колева от ЕБВР поясни, че условието на банката, която отпуска кредитната линия от 20 млн. евро по програмата, е над половината от заемите да са за домакинствата.

Според Петков, от над 52 000 кредита отпуснати по предишните 2 етапа, броят на необслужените е пренебрежително малък и клони към нула. “Интересът към подобни програми навсякъде в Европа е голям. Дори в Молдова от отпуснатите заеми, лошите са под 1%”, добави той.

Другите нови моменти в третия етап на програмата са отпускането на субсидирани кредити и за строеж на нова къща или кооперация и за подмяната на асансьор в блока. За смяната на подемника има 2 варианта. Единият е етажната собственост да се регистрира като юридическо лице, което е по-удобно за банките, отпускащи заема. “Вторият е съсобствениците да вземат отделни субсидирани кредити”, уточни Петков.

За проектите за новостроящи се еднофамилни имоти или за санирането им субсидията е 10% от заема, а за кооперациите – 20 на сто. Едно от условията е да се постигне енергоефективен клас А+, а другото е при обновяването да бъдат внедрени поне 2 мерки, напр. подмяна на дограмата и колектор за топла вода на покрива или някаква друга комбинация. Многофамилни сгради допустими за финансиране са тези над 3 жилища в тях. Според Петков основен сегмент на програмата ще са кооперациите с до 20 апартамента.

Трезорът не събира такса за кандидатстване, но прибира 1,5% от одобрената сума като такса за кредитния риск, ако заемът е за къща и 2% – за блок. Срокът на погасяване е до 10 години за потребителския и до 20 – за ипотеката, а лихвата е съответно – 7,95% и 5,95%. За проекти за къща се отпускат до 100 хил. лв., а за многофамилни сгради до 30 хиляди на всеки отделен съсобственик, поискал кредит.

monitor.bg

 

Може да харесате още...