pixel

Отвориха катедралния храм на Бургас след 5 г. укрепване

Бургаският катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” отвори врати днес на празника на града – Никулден, 5 години след уникална операция по укрепване.

В 9.00 часа там започна тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас, отслужена от Сливенския митрополит Йоаники.

„Храмът е осигурен да поема всякакви въздействия, включително и сеизмични, така че хората вече няма от какво да се притесняват“, увери проф. Йордан Милев, проектант на укрепването на храма.

Първите пукнатини по сградата, която е паметник на културата, се появиха точно на Никулден преди пет години. На Богоявление започва укрепването, а на Цветница църквата се премести на площада.

Първият Великден под открито небе се превърна в най-масовата служба. След това обаче се наложи храмът да се премести дори в… бирария.

В продължение на четири години църквата беше ремонтирана по нова технология, използвана за първи път в България.

Основите са продължени с 12 мегпа, а всички куполи са облепени с въглерода тъкан – както се прави в Италия. Използвани са и метални обтегачи, които да държат цялата конструкция на църквата здрава.

Има и система за мониторинг за евентуални деформации в църквата, а на всеки няколко месеца ще се извършват и оглед, обясни проф. Милев.

„Сградата е била в е много лошо състояние и се налага да се обръща голямо внимание. Така трябва да се процедира с всеки паметник на културата – но като се действа предварително, а не да се изчаква сградата да стигне до това състояние”, коментира проф. Милев.

В момента стенописите на църквата са свалени и чакат реставрация. Външната фасада на храма също трябва да бъде поправен.

btv.bg

 

Може да харесате още...