pixel

Парите за саниране може да бъдат загубени

МРР още не е обявило обществена поръчка за избор на фирми, които да изпълнят строителните дейности

Санирането на жилищни сгради, което се финансира по оперативна програма “Регионално развитие”, все повече се превръща в рисков проект. Ако работата по него продължава с досегашното темпо, има опасност не само държавата да загуби 63 млн. лв., колкото отпусна ЕС в този програмен период, но и всякакво финансиране за такива дейности след 2014 г. Това твърдят пред в-к „Труд“ фирми, които са ангажирани с проекта.

Министерството на регионалното развитие (МРР) все още не е обявило обществена поръчка за избор на фирми, които да изпълнят строителните дейности. Дори това да стане в близките седмици, настоящият строителен сезон вече може да се счита за провален и остава само още един – лятото на 2015 г. Крайният срок за разплащане по санирането обаче е 30 октомври 2015 г. В противен случай разходите ще останат за сметка на държавния бюджет.

От МРР заявяват пред “Труд”, че заданието за обществените поръчки все още се прецизира, за да няма после грешки. От министерството отказват да дадат работен график как са планирали различните дейности с мотив, че не е за публично разпространение.

На среща с домоуправители в края на януари обаче такъв график им е бил даден. Според него половината от кандидатстващите блокове от столицата ще бъдат санирани към ноември 2015 г., т.е. далеч след като целият проект трябва да е приключил. На срещата зам. регионалният министър Мирослав Мазнев е признал, че е бил викан от вицепремиера Зинаида Златанова и министерството е предупредено, че ако проектът се провали, България няма да получи пари за саниране след 2014 г.

Може да харесате още...