Първата холандска къща, построена изцяло от hempcrete

Werkstatt2

Hempcrete или hemplime е смес от вар и конопено дърво, вътрешната част на конопените стъбла. Този биокомпозит може да се използва за изграждане на стени, тавани и покриви, както и за топло- и звукоизолация. Материалът е лек и дишащ. Също така той защитава от огън, вятър, гниене и плесен.

Werkstatt

Hempcrete може да се използва в предварително оформени блокове, чрез напръскване, или, както в случая на проекта на холандската компания Werkstatt, насипан ръчно в дървена конструкция за отличен резултат. Къщата Hempcrete се намира в Oudega във Friesland и се счита, че е първата холандска къща, изработена изцяло от hempcrete.

Този метод на конструиране има негативен CO2 отпечатък, а със своите дишащи характеристики материалът предлага здравословна вътрешна среда. Основната конструкция на къщата е изработена от дъбова дървесина, същия материал, който исторически се използва за стопанствата в района. Композитът е излят в дървената конструкция, за да се образува хомогенна, изолираща стена. От вътрешната страна стената е измазана с вар.

Werkstatt

Къщата е построена така, че да е автономна, да генерира собствена енергия и да използва компостни тоалетни. Формата на сградата е проектирана така, че да се вписва в ландшафта, но се актуализира с модерни детайли и използване на модерни материали. Изработен от цинк, покривът контрастира с естествените стени и отразява небето.

Werkstatt2

Архитектурната фирма Werkstatt, основана през 2014 г., има за цел да използва колкото се може повече естествени строителни материали.

Тези материали не само помагат за поддържането на комфортен вътрешен климат чрез дишането си и регулаторните си характеристики, но и допълват простата и елегантна естетика на сградите.

За повече информация: Werkstatt.

Вижте също...