pixel

Първото „звездно село“ в Европа ще се изгради в България

Един ентусиазиран колектив от астрономи и финансисти е започнал уникален проект за селище „Sky Village BG“ от къщи-обсерватории в Стара планина.

Подножието на Стара планина, районът на Дряново, е избран като едно „най-тъмните места“ в Европа, т.е. липсва т. нар. „светлинно замърсяване“, което прави мястото особено подходящо за астрономически наблюдения.

„Времето в България е разнообразно, но мястото, което сме избрали има по-високо от средното ниво ясни нощи, а времето през деня в този регион като цяло еа фантастично. „Sky Village BG“ не е на върха на планината, а в подножието на Стара планина, което дава отличен баланс на температура и влажност.“ – обясняват организаторите в сайта си skyvillagebg.com.

„Този първи по рода си проект е създаден за да посрещне изискванията за „Златен статут“ на Международната асоциация за тъмно небе (International Dark Sky Association)“ – пише в блога си Дейвид Холандс (David Hollands), инициатор на проекта.

Къщите ще разполагат с обсерватории на покрива, съобразени с околната среда. Те ще бъдат част от „Sky Village BG“, който също ще разполага с професионална обсерватория в рамките на изследователски център от световна класа. „Sky Village BG“ след завършването си ще бъде домакин на различни астрономически събития, фестивали и образователни курсове през цялата година.

Може да харесате още...