pixel

Пасивно соларно сиропиталище в Африка е построено от чували със земя

Това сиропиталище в селските покрайнини на Накуру, Кения, е една от най-новите примери за това как пасивният слънчев дизайн проправя пътя на една устойчива и достъпна архитектура из цяла Африка. Проектиран от хуманитарната организация Orkidstudio, центърът „Св. Жером“ е място за деца в неравностойно положение от общността Кикую. Това е едно проветриво и ярко оцветено пространство. Проектът е изработен от глинеста почва, която е изкопана на място, направени са основите, построена е канализация, а след това земята е насипана в конопени чували и така е образувала земни „тухли“.

Така това сиропиталище в Накуру, изградено от земя, се откроява от местната архитектурна типология, която е доминирана от камък и бетон. Използването на местна земя като основен строителен материал не само дава на сиропиталището топъл външен вид, но и поглъща топлината през деня, за да помогне за пасивното охлаждане на структурата. След това пък, през нощта, структурата отдава топлината, регулирайки температурата вътре. Сиропиталището е облечено с дървен материал от рециклирани стълбове, отпадъчен продукт от преработката фурнир. Чистата течаща вода се осигурява чрез система, която съчетава събиране на дъждовна вода на място и интегрира водопреносната система на общността.

За разлика от типичните африкански сиропиталища, където групите деца спят в големи спални помещения, центърът „Св. Жером“ е разделен на по-малки помещения, в които могат да се настанят по 4 деца. Така се осигурява малко повече лично пространство. В допълнение към стаите сиропиталището предлага и разнообразие от социални пространства, включително отворени общи части и тихи места за уединено учене. Проектът е завършен само за осем седмици с помощта на една малка група студенти по архитектура от Великобритания.

greentech.bg

Може да харесате още...