pixel

По-ниски застраховки за санираните сгради

Управляващите трябва да въведат стимули, чрез които да се увеличат имуществените застраховки у нас. Това се препоръчва в доклад за България, изготвен от Световната банка.

Например може да се въведат отстъпки при застраховането на сгради, които са енергийно ефективни или са с подобрена устойчивост. В момента цената на имуществената застраховка е между 1 и 2 промила от стойността на сградата. В доклада се предлага още да се обмислят отстъпки и при застраховките на нисковъглеродните коли, пише „Труд“.

В доклада се посочва още, че най-добрият вариант за България е да се създаде катастрофичен пул. В богатите държави от ЕС в него участвали само застрахователите.

У нас обаче трябвало да се включи и правителството. Така ще се гарантира покриването на щетите при природни бедствия. От Световната банка препоръчват още да се обмисли въвеждането на задължителна застраховка срещу бедствия. Това е един от възможните източници на средства за катастрофичния пул.

Застрахователите отдавна предлагат такъв вариант. Идеята им беше да се въведе минимална задължителна премия за застраховка на имотите от порядъка на 20 или 30 лв.

Размерът ще варира в зависимост от местоположението на домовете и свързаните с него рискове. Години наред обаче управляващите отхвърлят идеята с мотива, че така на практика се въвежда нов данък.

 

Може да харесате още...