pixel

Познатата непозната полиуреа – част 1

isomat

Описание на системата

Полиуреата е еластомерна мембранна система с почти неограничен обхват на употреба, която се използва широко за хидроизолация на плоски покриви, открити тераси, зелени и метални покриви, мостове, стадиони, зали, резервоари за питейна и отпадна вода, био резервоари, плувни басейни, хладилни камери и индустриални подове.

Мембраните от полиуреа спестяват време и по този начин и средства, като могат да пуснат отново в експлоатация всяка повърхност в рамките на часове.

Благодарение на изключителните си химико-механични свойства, скорост на реакция и еластичност, полиуреата е все по-популярен материал за хидроизолация на открити пространства.

Предимства на системата

Химичен процес

Едно от основните предимства на полиурейната система е нейният химичен процес. Реакцията между полиола и изоцианата създава химична връзка, която е по-силна от много други покривни системи. Това я прави идеална за хидроизолация на плоски покриви.

isomat

Скорост на реакцията

Двата компонента реагират под високо налягане и висока температура, а реакцията протича за няколко секунди, което позволява бързо нанасяне и бързо втвърдяване на покритието. Благодарение на високата скорост на реакция, тези системи могат да се използват за хидроизолация на вертикални повърхности с всякаква дебелина на слоя, като се използва само един слой.

Външни условия – температура и влажност

Основно предимство на системата с полиуреа е нейната независимост от външни условия като температура и влажност. Покритието не само е в състояние да издържи на екстремни температури и може да запази своята еластичност и адхезия дори при тежки климатични условия, но то може да бъде нанесено при всякакви условия. Това го прави идеално за хидроизолация на плоски покриви във всякакъв климат и във всеки сезон. По време на нанасяне процесът на тези системи е стабилен и не се влияе от влага за разлика от други видове течно полагани мембрани.

isomat

Химико-механични свойства, еластичност и адхезия

Полиуреата има отлични химико-механични свойства, включително висока еластичност и отлична адхезия към почти всички основи, което я прави приложима в широк спектър от случаи. Този тип система е идеално решение за хидроизолация на плоски покриви, тъй като може да се разширява и свива с движението на покрива, без да се напуква или да се отлепя. Мембраната от полиуреа има много висока механична и химична устойчивост, образувайки еластична непрекъсната мембрана.

Екологична е и може да се ползва на закрито, защото няма миризма, не отделя летливи органични съединения, както и не съдържа разтворители.

isomat

Isomat разработва и предлага гама от продукти с полиуреа, които са подходящи за различни приложения:

Оптималният вариант при сложни архитектурни структури

isomat

PUA 1360 е двукомпонентна, топлополагана хидроизолация от чиста полиуреа без разтворители, подходяща за основи, подложени на вибрации, използва се като некрайно покритие на плоски покриви, метални покриви, водни резервоари, басейни, промишлени хладилни камери и други. Системата позволява полагане дори и при сложни архитектурни структури и е устойчива на екстремни климатични условия.

Характеризира се със супер бързостягаща отлична механична и химическа устойчивост и е оптималното решение при нужда от бързо приложение и моментална експлоатация на повърхностите.

Решение за „тежки“ приложения, изискващи висока механична якост

isomat

PUA 2230 представлява двукомпонентна, силно устойчива, бързовтвърдяваща мембрана от чиста полиуреа, която се полага чрез пръскане. Може да се използва за „по-тежки“ приложения, при които високата механична якост е най-важна, което я прави подходяща за използване при мостове, тунели, паркинги и гаражи.

Студена полиуреа за случаите, в които се нуждаете от краен хидроизолационен слой

isomat

Isoflex-PAS 660 е студена полиуреа или така нареченият полиаспартик и се използва за хидроизолация на плоски покриви, като открито крайно защитно покритие върху ароматни хидроизолационни покрития. Приложенията ѝ включват още полагане под топлоизолационни плоскости на плоски покриви, при открити паркинги, гипсокартон и циментови плоскости, стари покрития от битумни мембрани, метални повърхности. Студената полиуреа е UV-стабилна и не пожълтява с времето, запазва оригиналния си цвят и не се нуждае от допълнително защитно покритие.

И трите продукта образуват безшевна мембрана без фуги и шевове, имат отлични физико-механични свойства и много бързо свързват. Втвърдяват се в рамките на няколко секунди, като повърхностите са готови за употреба почти веднага.

Ако се нуждаете от допълнителна информация, обърнете се директно към линията за техническа подкрепа на Isomat – 0700 10 277, за да ви дадем най-правилното техническо решение за вашия проект.

Във втората част на статията разглеждаме технологията на полагане на полиуреа, кои са съпътстващите продукти, с какви особености трябва да се съобразите и още.

Може да харесате още...