pixel

Предимствата на различните видове топлоизолация и как да изберем? Съвети от Марисан

marisan

Отговорът, на въпроса каква топлоизолация да изберем, не е еднозначен. При избора на материал за топлинно изолиране на сградите под внимание се взимат редица фактори – от качествата му, особеностите на конструкцията и климата, до разполагаемия бюджет.

Решения от експандиран полистирен (EPS) ТЕРМОФЛЕКС® EPS

Подходящи за: универсални цели – от изграждане на вентилируеми окачени фасади, до прави, обърнати и скатни покриви, изолация на сутерени и др.

Гамата на Марисан е изключително всеобхватна като предлага, както бюджетни решения с ниска плътност, така и такива с екстремна плътност и изключителна якост на натиск.

marisan

Предлаганите продукти са оформени като плочи с различни размери – до 100 см на ширина и 250 см на дължина, при дебелини от 1 см до 60 см. Възможно е и тяхното каширане с водонепропускливи и адхезивни материали.

ТЕРАПОР® EPS  – решения от графитен EPS

Подходящи за: ново строителство, пасивни и нискоенергийни сгради

Решенията в серията топлоизолационни материали от графитен EPS, ТЕРАПОР® EPS, се характеризират с оптимизирани топлоизолационни свойства в сравнение със стандартния EPS. Причината се дължи на вложения в експандираните полистиролни сферички на ТЕРАПОР® EPS графит,  подобряващ топлоизолационните качества на материала с над 20%, в сравнение със стандартния EPS. Благодарение на това, плочите дават възможност за постигане на топлинна ефективност, съответна на тази на стандартния EPS, но чрез много по-малка дебелина.

Обогатяването на материала със специални графитни абсорбатори и рефлектори подобрява също така и неговите шумоизолационни свойства. Лабораторните изследвания доказват, че ТЕРАПОР® EPS намалява шума с до 18 dB в изолирания обект.

marisan

Плочите от графитен EPS на Марисан позволяват да намалите разходите за отопление и охлаждане на помещенията с до 70-80%. Те са предпочитано решение за новото жилищно строителство, което става все по-оптимално и постоянно търси полезно пространство, дълготрайност на фасадата и високоефективна стойност на изпълнението.

Материалът е особено подходящ и за нискоенергийни и пасивни сгради и такива, които се нуждаят от значително по-ефективна изолация с нисък разход на енергия за отопление или охлаждане като болнични заведения, детски градини, училища, производствени помещения и др.

Решения от екструдиран полистирен (XPS) ТЕРАПОР® XPS GRAPHITE

Подходящи за: периметърна и цокълна топлоизолация и места, подложени на сериозни натоварвания (подове, фундаменти, отворени за движение покриви и др.).

Портфолиото на Марисан включва и топлоизолационни плочи ТЕРАПОР® XPS GRAPHITE „без кожа“. Характерно за тях е извънредно високата им якост на натиск, превръщаща ги в перфектно решение за топлинно изолиране на места, подложени на екстремни механични и водни натоварвания.

marisan

Плочите ТЕРАПОР® XPS GRAPHITE са устойчиви на стареене, не се свиват и не променят формата си.

Поради високото си съпротивление на преминаване на водни пари, плочите се препоръчват за участъци, където има нужда от изграждане на допълнителна защита срещу влага и където спирането на дифузията на водни пари през фасадата не би била проблем.

Те са отличен избор за топлинно изолиране на места, подложени на голямо водно натоварване (периметърна и цокълна изолация, топлоизолация на и под фундаменти, влажни помещения, хладилни камери, отворени за движение покриви, покривни тераси и балкони, и др.) Препоръчват се и за топлоизолиране и предотвратяване на топлинни мостове около балкони, страници на прозорци и врати, бетонни колони, греди, еркери и др.

Решения от минерална вата ТЕРМОФЛЕКС® MINERAL

Подходящи за: фасади с високи изисквания за пожаробезопасност и такива в региони със сериозни температурни амплитуди.

Топлоизолационните решения на Марисан от минерална вата идват под формата на интегрираната топлоизолационна система ТЕРМОФЛЕКС® MINERAL. Изпълнена с твърди плочи от минерална вата с интегрирани двуслойни характеристики и импрегнирани с органична смола, системата предоставя едно комплексно решение за топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита (клас А1) при външни комбинирани топлоизолационни системи.

marisan

Плочите от минерална вата в системата се предлагат с различни дебелини, в зависимост от конкретните условия и изисквания на проекта. Всички нейни съставни елементи са практически изпитани и добре подбрани така, че взаимно да се допълват по оптимален начин и да работят в система, осигурявайки дълготрайност, ефективност и безпроблемна експлоатация.

Поради използването изключително на минерални компоненти (минерална вата, минерални лепило-шпакловъчни смеси и финишна мазилка с минерален характер), системата е екстремно дифузионно отворена, надеждна, дълготрайна и негорима.

Високата ѝ паропропускливост спомага за поддържането на здравословния микроклимат в сградата, позволявайки на конструкцията да „диша“, като по този начин ефективно подпомага предотвратяването на натрупване на конденз и мухъл както в нея, така и в помещенията.

ТЕРМОФЛЕКС® MINERAL е с много добри топлоизолационни характеристики във всички сезони, спестявайки до 60% от разходите за отопление и охлаждане.

Подходяща е за изолиране на фасади на сгради, към които са поставени изисквания за по-висок клас пожарозащита и такива с повишен риск от възникване на големи щети в резултат от пожари. Препоръчва се за използване и в региони с големи температурни амплитуди и дълги зими.

Как да изберем подходящия топлоизолационен материал?

За да изберете правилния топлоизолационен материал за Вашия проект, обикновено трябва да решите уравнение с три основни променливи – топлоизолационни свойства (коефициент на топлопроводимост), дебелина и бюджет. За да се направи оптимален избор, въпросните фактори трябва да бъдат допълнително съобразени и със спецификата на конструкцията, и натовареността на помещенията – за целта препоръчваме да използвате безплатния интернет асистент на Марисан, Термокалкулатор.

marisan

Ето и няколко теоретични варианта с оптимален избор на топлоизолационен материал:

Пасивни и нискоенергийни сгради с приоритет на топлоизолационните свойства и без граници в бюджета

Ако за даден проект най-важни са високите топлоизолационни свойства и високият клас на пожаробезопасност, а бюджетът не е от значение, то топлоизолационните системи, базирани на минерална вата, обикновено са най-популярният избор. В зависимост от решенията, те могат многократно да превъзхождат стандартните стиропор-базирани топлоизолационни системи при изграждане на контактни фасади.

От друга страна, те могат да бъдат и значително по-скъпи, като в определени случаи могат да изискват и до 3 пъти по-сериозен бюджет.

Жилище на среден или висок етаж в тих квартал

Изразходването на сериозни средства за топлоизолация не винаги означава оптимален резултат. Има редица ситуации, в които свойствата на различните типове системи са сравнително изравнени. Така например, ако едно жилище се намира на среден или висок етаж в тих квартал, то при еднакви дебелини на топлоизолационния материал можете да очаквате и приблизително еднакви резултати.

Минералната вата вече дори има и силна конкуренция в лицето на решения от графитен EPS на принципа на ТЕРАПОР® EPS, който намалява шума с до 18 dB (при 20 dB за минерална вата).

marisan

Именно поради тази причина, за всяко приложение и проектни особености има подходящи и неподходящи решения. В допълнение, без значение дали избирате EPS, XPS или минерална вата, ако не се доверите на производител със сертифицирано качество на своите системи и дългогодишен опит в сферата, то резултатът в нито един от случаите не би бил задоволителен.

marisan

В крайна сметка не трябва да се забравя, че колкото и добър да бъде един топлоизолационен материал, той не би могъл да гарантира максимални резултати, ако съпътстващите го компоненти не са със съизмеримо качество.

marisan

Или иначе казано, винаги се доверявайте на цялостни системи от компоненти на един и същ производител. Топлоизолационните системи ТЕРМОФЛЕКС® и ТЕРАПОР® на Марисан, например, се състоят от изключително висококачествени компоненти, създадени да работят в пълен синхрон.

В това число влизат:
– топлоизолационни плочи;
– лепило;
– шпакловка;
– грунд;
– пастообразна мазилка;
– аксесоари (армираща мрежа, дюбели и различни видове профили).

Качеството на системите е сертифицирано според международната рамка ETAG 004, а отделните решения са придружени с гаранция до 15 години.

За повече информация – Марисан.

Може да харесате още...