pixel

„Прегръдката“ – грандиозен архитектурен проект в Хелзинки с енергийно самоподдържане

„Прегръдката“ – така се казва този проект, който съчетава университетски кампус и комерсиална зона в Отаниеми, Хелзинки (Финландия). Интересното в него е заложеното още по проект активно използване на възобновяема енергия и природни техники за самоподдържане на сградата.

В югоизточната част от комплекса ще бъде разположена комерсиалната част. Там ще има търговска част с магазинчета за материали, копирни центрове, заведения за хранене, плод-зеленчук, книжарници, галерии, заведения за хранене. На другия край, в северозападната част на комплекса, ще бъде разположена университетската част – кампусът. Там ще има изложбени пространства, зали, административна част.

Проектът е замислен с много пешеходни зони и алеи за велосипедистите.

Самият дизайн на сградите залага на естествените източници на енергия и нейното съхранение. Така например, южната страна разчита на големи остъклени фасади, които помагат да се акумулира топлина през времето на слънчевото греене – през деня. Северната страна пък е замислена като плътна, с много добри изолациони свойства, за да не позволява да се губи натрупаната топлина.

Вятърни турбини с вертикална ос ще покриват покрива на комплекса. Те ще генерират енергия, която ще бъде използвана от съоръженията в самия комплекс.

….И, както се вижда от проекта, освен всичко друго архитектите са предвидили той да се характеризира с намалено визуално въздействие върху околната среда.

….И, както се вижда от проекта, освен всичко друго архитектите са предвидили той да се характеризира с намалено визуално въздействие върху околната среда.

Освен възобновяемата енергия дизайнът залага и на други екологични свойства. Макар че архитектите са били пестеливи в описването им, все става ясно, че са предвиди стрителни материали с „висока производителност“, които помагат за ограничаванена потреблението на енергия. Предвидена е естествена вентилация и естествено управление на нивата на влажност. Ще има система за събиране на дъждовна вода. Освен това за отопление ще се разчита и на геотермална енергия.

greentech.bg

Може да харесате още...