pixel

Премахват фонтана на площад „Славейков“

Фонтанът убиец на площад „Славейков“, където преди 11 години загина от токов удар 34-годишен мъж, ще бъде изцяло премахнат и на неговото място няма да бъде изградено ново съоръжение. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Преди няколко месеца от Столична община отговориха, че фонтанът ще бъде ремонтиран, заедно с реновирането на цялостното пространство около площад „Славейков“, което трябва да бъде готово през 2018 г. Реновирането на площада попада в амбициозната програма на общината „Зона 2“ за реновирането на центъра по оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането от Европейския съюз е в размер на 280 млн. лв.

Фирмата, която спечели конкурса за реновирането на зоната, е архитектурно-дизайнерската агенция А.Д.А., а автор на проекта е архитект Иво Панталеев. Тогава специалистът обясни, че фонтанът ще бъде ремонтиран, заедно с цялото реновиране на „Зона 2“. Сега обаче главният архитект на София Здравко Здравков разкри, че това няма да се случи и архитектът е представил проект, който не предвижда възстановяването на фонтана.

„С цялостната реконструкция на площад „Славейков“ той вече придобива изцяло нова визия. Проектантът архитект Панталеев е предложил изцяло нова такава, с нови настилки, събиране на групите с навесите за продажба на книги, изобщо визията на площада ще бъде изцяло нова. Не се предвижда изграждане на фонтан. Проектът е одобрен, получено е финансиране, заедно с проектантите, които правят настилките – работим и за подмяната на подземната инфраструктура в района“, заяви още Здравко Здравков.

В архитектурните среди отдавна съществува дебат какво трябва да е бъдещето на фонтана, особено след като делото срещу тримата обвинени е приключило и съоръжението вече не е доказателство. Първоначално екипът на Иво Панталеев настояваше изцяло да премахне фонтана, но след това се стигна до решението фонтанът да се ремонтира и да се обезопаси. Архитектът заяви, че по случая се е произнесла експертна комисия в Столична община, а след това е взето и решение от Столичния общинския съвет съоръжението да не се премахва. От Общинското дружество „Пазари Запад“, които отговарят за стопанисването на фонтана, дори изготвиха план за ремонтирането  и обезопасяването му на стойност 60 000 лв. Изпълнителният директор на общинското предприятие Веселка Симеонова заяви, че дружеството е готово да финансира ремонта, но чака разрешение от Столична община. А идеята на „Московска“ 33 беше да финансират фонтана, но не за сметка на „Пазар Запад“, а с европейски средства, тъй като съоръжението попада в приоритетната зона 2. След това главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че фонтанът ще бъде премахнат. Архитект Иво Панталеев нито потвърди, нито отрече думите на главния архитект на София и заяви, че в момента тече много интензивна подготовка на процедурите по реновирането на „Зона 2“, което трябва да започне през 2017 г.

Трагичната история завършва с хиляда лева глоба

Веднага след инцидента на 3 май 2005 г., когато във водата от токов удар загива 34-годишния Веселин Маринов, общината запечатва фонтана. По-късно разследването показва, че причината за трагичния инцидент е било високо напрежение във водата.

Прокуратурата завежда дело, което продължава повече от 6 години и след 17 съдебни заседания, обжалвания и връщане за ново преразглеждане Върховният касационен съд се произнася окончателно на 31 януари 2011 г. Според решението на съдебните магистрати никой от виновните не получава осъдителна присъда – Васил Каменов, изпълнителен директор на „Пазари Теменуга“, стопанисващи тогава площада и съоръжението, е глобен с хиляда лева. Мотивите на съда са, че са нарушени минимални условия за здравословни и безопасни условия на труд – проектирането, изработването на фонтана и изборът на използваните материали и предпазни средства не са били съобразени с вида и стойността на електрическото напрежение и с условията на експлоатация“, се посочва още в решението на магистратите. Другите двама обвиняеми – Георги Зенгинов, бивш управител на „Общински Пазар“ и директорът на „Крамкомплекс“ ООД Симеон Кралев, са оправдани на всички инстанции. Зенгинов е отговарял за строителния надзор на обекта и е разрешил пускането му в експлоатация, а Кралев е изградил водното съоръжение.

Майката на загиналия Веселин Маринов – Аделина Свещарова, получава парично обезщетение. След приключването на делото тя изрази неудовлетворението си, че истинските виновници за делото остават ненаказани.

fakti.bg

Може да харесате още...