pixel

Продадоха къща в полите на Витоша за 3 млн. евро

Българин е платил 3 млн. евро за къща в полите на Витоша и това е най-голямата сделка на пазара на луксозни имоти в страната през 2016 г.

Друга по-интересна сделка на висока цена е продажбата на резиденция на Южното Черноморие за 1.95 млн. евро, съобщиха от Unique Estates.

Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират, посочват от компанията в анализ на пазара на имоти.

От компанията отчитат продажби през 2016 г. на обща стойност над 46 млн. евро при 36 млн. евро през 2015-а.

Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

По думите й за годината сделките са нараснали с 10%, а запитванията регистрират двоен ръст.

Завръща се интересът към централните улици на София, а пешеходната част на булевард „Витоша“ и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това насочва вниманието към тях и с цел инвестиция.

Друг търсен район е този около Докторски паметник. Към традиционно апетитните локации – централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“, от компанията добавят и райони с бързо развиваща се инфраструктура, като този около Paradise Center и новата спирка на метрото.

Според експертите най-продаваният тип апартаменти през 2016 г. са тези с две или три спални в затворени комплекси в полите на Витоша или в центъра и добрите квартали на София при средна цена около 200 000 – 250 000 евро.

При къщите заможните клиенти търсят такива в затворени комплекси с приблизително декар двор и цена между 400 000 и 600 000 евро.

В ценови план през 2016 г. пазарът на луксозни имоти отбеляза ръст в рамките на 7 – 8%, като основен двигател на това поскъпване е новото строителство.

Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец“ и „Дианабад“ например, цените вече започват от 1200 – 1300 и достигат 1500 евро/кв. метър, обобщават експертите.

dir.bg

 

Може да харесате още...