pixel

Продължават ремонта на Аспаруховия мост във Варна

Областното пътно управление(ОПУ) във Варна има пълна готовност до дни да започне втория етап от ремонта на Аспаруховия мост.

От учреждението обаче очакват заповед от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи  шефът на ОПУ във Варна Румен Илиев.

По думите му, ако от столицата да дадат „зелена светлина“, реконструкцията може да стартира още на 15 март.

Необходимите средства за ремонта са в размер на малко над 3,5 млн. лева. Избрани са и фирмите-изпълнители. Става въпрос за „Хидрострой“ и „Инжстрой“, които бяха ангажирани и за първия етап от ремонта през пролетта на миналата година.

Този път реконструкцията ще е в платното в посока към квартал „Аспарухово“. Ремонтът обаче няма да блокира трафика както през 2016-та, увери Румен Илиев. Според него работата ще тече на една от лентите и на двете тротоарни конзоли. Същевременно превозни средства ще се движат в другата лента.

По първоначални разчети, ако дейностите започнат на 15 март, фирмите трябва да са готови до 1 юни, обясни още областният шеф на Пътното. По думите му, евентуално в края на ремонта ще се наложи затварянето на едното платно на моста за 24 часа. Това обаче ще се случи през нощта и в някой от почивните дни, за да не се създават излишни неудобства за хората. Спирането на трафика за денонощие ще е за финалното полагане на асфалта.

Първата част от ремонта на Аспаруховия мост стартира през април 2016 година с финансиране от 5 млн. лева от държавата. Реконструкцията обаче предизвика транспортен кошмар, а задръстванията засегнаха десетки хиляди жители както на квартал „Аспарухово“, така и на редица населени места в областта.

Автотапата на моста обърка и целия трафик от Бургас. След два месеца, на 15 юни движението беше възстановено. За това време строителите успяха да преасфалтират съоръжението. Подменени бяха както хидроизолацията, така и всички фуги и лагери.

moreto.net

Може да харесате още...