pixel

Проект CJ – с компактни градски жилища

С дизайна си за жилищен проект CJ5, архитектурното студио Caramel подхваща въпроса за самоподдържащи се компактни жилища от градски тип в околностите на Виена.

Разрешената височина за преобладаващия тип извънградски жилища в района е между 4.5 и 7.5 метра, което позволява изграждането на самостоятелни двуетажни сгради или кооперации. От една страна те демонстрират висок индивидуален стандарт на живот, с прилежащите градини и тераси на жилищното ниво, но от друга страдат от недостиг на жизнено пространство, предвид малката си чиста жилищна площ.

С оглед на инфраструктурата и спестяването на място, би си струвало да се наложи стил на застрояване в тези извънградски райони не само с компактни апартаменти, което към момента е постигнато само посредством плътно построени многоетажни блокове.

С пилотния  си жилищен проект CJ5, Caramel предлагат завършено решение, което залага на качеството на еднофамилната къща, с обширна градина и тераса на жилищното ниво, като в същото време постига висока чиста жилищна площ.

Това става възможно предвид стеснения етажен план с размери на основата 5 х 35 m, вътрешна връзка между жилищните нива, централно разположен атриум с градина и хоризонтално и вертикално осветяване.

На влизане човек се озовава в сравнително затворена бяла пространствена скулптура, която след това се отваря вертикално нагоре при преминаването от студиото / гаража към жилищната площ и атриума. По този начин, вътрешният клъстер от просторни преходни стаи е добре разгърнат, въпреки издължената и тясна форма на имота.

Съчетавайки жилищна и офис площ, интериорът и екстериорът на къщата са свързани посредством непрекъснати дообработени бетонови повърхности, с ефект, създаващ илюзията, че стените и тавана са обковани с дъски. По същият начин, но с дърво, изцяло е застлан пода във всички помещения, като линиите на дървените елементи са ориентирани в същата посока, както тези на стените и тавана. По този начин се създава пространство, което продължава, разширявайки се през кухнята, стълбището и студиото и стига до спалнята на горния етаж. Банята и тоалетната, които са долепени отстрани, са превърнати в остров от цветове, с помощта на възможно най-малкия формат облицовъчни плочки.

По отношение на енергоснабдяването, къщата е почти изцяло енергийно независима, тъй като се снабдява с необходимата енергия посредством фото-волтаични панели на покрива и термопомпа въздух-вода. Сградата е проектирана като нискоенергийна единица, предвид отличната вътрешна и външна изолация.

arhitektura.bg

Може да харесате още...