pixel

Проект “Градски номади”: Подвижни къщи за бездомниците

До края на май месец започва изграждането на първата къща на колела по инициатива на колектива за “грасрутс” (спонтанна, неформална – бел. ред.) социална отговорност Cause+Effect. Пилотната фаза на проекта “Градски номади” стартира през април благодарение на микрогрант от конкурса “Направи си сам” на екологично сдружение “За Земята”. Фокусът на “Градски номади” са бездомниците, събиращи отпадъци за рециклиране, чийто стандарт на живот проектът цели да подобри чрез мобилни решения, съобразени с техните нужди и нагласи. Инициативата залага на спонтанния подход “от долу на горе”, за да предложи алтернатива на приютите за бездомни и да осигури интеграцията на хората от тази социална категория като активни и полезни участници в обществото.

Проектът е създаден от Cause+Effect в сътрудничество с Destructive Creation и творческо сдружение “Щипка”. Първата, пилотна фаза на проекта (април-юни 2015 г.) се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Тя ще се развие в центъра на София, където ще бъде изградена първата мобилна микрокъща и ще се проведе проучване сред бездомните. Допълнително ще бъдат раздадени три колички за събиране на отпадъци и ще се състои “Един ден в живота на градските номади” – първото публично събитие под шапката на проекта.

Идеята “Градски номади” е базирана на три основни дейности, които ще се развиват постепенно и дългосрочно из цялата страна: изграждане на мобилна “инфраструктура” под формата подвижни микрокъщи, изработени от отпадъчни материали, както и автобуси-бани и перални; преброяване и задълбочено проучване на начина на живот на бездомниците и обществените нагласи към тях; стартиране на социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан. След пилотната фаза се предвиждат поне по 25 мобилни къщи, една мобилна баня и една пералня годишно, като проектът ще търси финансова подкрепа от бизнеса, неправителствени организации и институциите.

Идеята за “Градски номади” възниква още със създаването на Cause+Effect през 2014 г., когато колективът проучва различни неформални инициативи за опазване на околната среда в градовете. Бездомниците са идентифицирани като важни, но уязвими “играчи” в тази сфера, които следва да бъдат подпомогнати, за да продължават да извършват тази общественополезна дейност, като същевременно печелят от нея.

Предварителното проучване на Cause+Effect сред бездомните показва, че те са мобилни в рамките на квартала си. Живеят в малки сплотени групи, в които се подкрепят взаимно, но са мнителни и трудно приемат нови “членове” и други групи. Въпреки трудностите много от тях предпочитат този начин на живот пред стандартния за градската цивилизация формат “дом, семейство, постоянна работа”. Затова и остават изолирани от обществото, като термините “бездомник” и “клошар” се превръщат в негативни общи знаменатели за всеки един от тях. Често разликите между категориите бездомници (организирани просяци, хора с психически увреждания, хора със зависимости и т.н. и събирачите на отпадъци) рядко се разглеждат.

momichetataotgrada.com

Може да харесате още...