pixel

Произвеждат нисковъглеродни домове чрез цифрови модели и машини с ЦПУ

Компактни, високотехнологични машини превръщат триизмерни компютърни модели в презицни физически компоненти, които могат да бъдат сглобявани ЛЕГО блокчета за изграждането на цели домове – това е същността на разработката на американска фирма на име FACIT, с която компанията доказа как отпечатаните на 3D принтер домове бавно, но сигурно влизат в руслото на строителната индустрия.

Водещ елемент в практиката на цифровото производство в строителната индустрия е използването на CNC рутери за производство на „касети“ от устойчиво добит шперплат. Те биват запълнени с целулозна изолация във вид на спрей. Так се създава топлинна обвивка, която следва най-добрите принципи на проектиране. Цялата структура е направена от нисковъглеродни материали и няма бетонен фундамент. Вместо да лежи на бетонна основа, къщата, построена чрез този процес, стъпва на спираловидни купчини, които могат да бъдат отстранени от земята за „нула време“ и без следа.

Вместо да се използват системи за сградно информационно моделиране (BIM) за оптимизиране на дизайна, това ново поколение софтуер всъщност спестява ръчния производствен процес и създава възможност за производството на строителни елементи директно от цифрови модели. Новите къщи, създавани чрез този процес, са цифрово проектирани и произведени чрез използването на машини с ЦПУ. А компанията, създала процеса, вече го прилага както за създаване на поръчкови жилища от висок клас, така и за производството на евтини, достъпни жилища.

greentech.bg

Може да харесате още...