pixel

Ръст на приходите от продажба на имоти в София

Цените на имотите в столицата се вдигат, има повече продажби, пазарът се развива. Това заяви зам.-кметът по финанси на Столичната община Дончо Барбалов.

Продължава тенденцията за добри постъпления в Столична община от данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти от началото на годината до момента.

Там приходите, по предварителни данни, са със 7,8 млн. лв. повече от миналата година, или общо 35 млн. лв. са приходите през тази година,  каза Барбалов в интервю за БТА.

Този данък е важен за общината, защото има местен данък, който е процент от сделките.

По думите на Барбалов увеличението на приходите от данъка за възмездно придобиване показва, че цените на имотите в София се вдигат, че има повече продажби, т.е. пазарът и икономиката се развиват.

„За столицата може да се каже, че има трайно раздвижване на пазара. Следим и приходите от строителни разрешения, които са 3,4 млн. лв. за първите пет месеца. Това също е добър индикатор, защото тези приходи показват, че ще има и строителство в града“, посочи зам.-кметът по финанси.

Относно контролната дейност Барбалов посочи, че Столична община е обхванала по-големите длъжници с ревизии и има много добри резултати.

„От началото на тази година са издадени 36 заповеди за ревизии за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. От предходната година е продължена работата по 57 ревизии. Издадени са 67 ревизионни акта за 11,8 млн. лв. За принудително събиране през първите пет месеца на годината са заведени дела за общо 6 527 541 лв., а постъпилите суми от съдебни изпълнители за тази година са 1 294 722 лв.“, каза зам.-кметът.

dir.bg

Може да харесате още...