pixel

Рециклирана основа за строеж на пътища

Разрушаването на стари сгради и съоръжения, както и новите строителни площадки са причина за половината от отпадъците всяка година. Същевременно за същия период от време се изхвърлят от употреба един милиард стари автомобилни гуми.

Според учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн (RMIT University) този материал може да бъде използван за строителство на пътища: те са разработили иновативна смес от рециклиран бетонен гранулат (RCA) и каучук. Тъй като е по-гъвкав от използваните досега материали и демонстрира по-малко свиване, асфалтът, положен върху такава основа, според изследователите издържа на по-големи натоварвания и понася по-малко напуквания и щети. Както допълва екипът австралийски учени, материалът е устойчив на големи натоварвания, но също така и на въздействието на киселини и проникването на вода.

Обикновено основите на пътищата не са направени от екологично чисти суровини – те се състоят от натрошени камъни, изкуствено създаден или естествен пясък, обяснява Мохамад Боруени, бъдещ строителен инженер и ръководител на екипа разработчици от RMIT. „Нашата смес е 100% рециклирана алтернатива, която предлага нов начин за повторна употреба на стари гуми и строителни отпадъци, като същевременно отговаря на важни критерии като гъвкавост, якост и трайност на формата“. Боруени допълва, че сместа може да се използва за всяка основа за пътища.

За да намери перфектния баланс между строителните отпадъци и гумата, екипът провежда различни тестове, които симулират натоварванията, на които е подложена една пътна настилка. Те сравняват различни по размер, по-груби или по-фини каучукови парченца, смесени в различно съотношение със строителния отпадък. Резултатите показват, че оптималното съотношение е 0,5% фини каучукови трохи и до 99,5% бетонен гранулат.

Може да харесате още...

Izolacii.eu