pixel

Ремонт на манастир във Вюрцбург с вътрешна изолация от Maxit

Maxit

Манастирският комплекс „Сестри на Спасителя“ във Вюрцбург, който се намира в центъра на града, в момента е подложен на цялостен ремонт. За изолацията на външните стени клиентът и проектантите избраха спрей изолацията Ecosphere на Maxit. Със своята чисто минерална структура, обогатена с кухи стъклени микросфери, тя представлява едно ново поколение строителни материали.

С цялостното обновяване, започнало през 2020 г., се стартира мащабен проект, който не само обновява сградите в структурно и енергийно отношение, но и поставя началото на нова ориентация на манастира към външния свят.

Летвата е поставена високо и по отношение на енергията, тъй като целият комплекс трябва да премине изцяло към възобновяема енергия до 2037 г. Поради това се налагат високи енергийни изисквания към вътрешната изолация.

Както често се случва, историческият облик на сградата, която е паметник на културата, налага вътрешна изолация. Това е деликатно начинание от гледна точка на строителната физика, тъй като точката на оросяване е предимно между изолацията и носещата зидария. За всички възможни конструкции важи следното: изолацията трябва да бъде поставена без кухини, за да се предотврати появата на „кондензационни гнезда“, което е трудно постижимо с изолационни панели, тъй като историческите сгради рядко имат равни повърхности на стените.

Maxit

Затова изборът на изолация на основата на разпръскващ се разтвор е логично следствие от конструктивна гледна точка. Тя се нанася безпроблемното и не оставя кухини, което позволява да се проследи дори историческата повърхност.

Освен това дори сложни контури, включително сводове, могат да бъдат изолирани без проблеми. Пръсканата вътрешна изолация Ecosphere Maxit eco 71 има отлични топлоизолационни свойства (λ) от 0,040 W/mK и така дебелината на слоя се свежда до минимум –  безценно предимство, особено в малки помещения. Maxit eco 71 постига своята отлична топлоизолационна стойност, използвайки кухи стъклени микросфери като лек агрегат. Неподвижният въздух, затворен в стъклените перли, ефективно предотвратява бързото пренасяне на топлина. Само няколко циментови кристала фиксират топлоизолационните кухи стъклени сфери и по този начин позволяват да се получи изключително лек изолационен материал.

Снимки: Maxit

Може да харесате още...