pixel

Ремонтират Морските бани на плажа на Варна

Във Варна усилено върви ремонт на Морските бани на централния плаж. Работа ще приключи до лятото.

Проектът за обновяването им е на стойност 4 милиона лева и ще върне 90-годишните сгради възможно най-близо до автентичния им архитектурен вид, предаде БНТ.

Присъствието на бетоновози и работници с канго-машини на крайбрежната алея през почивните дни разтревожи много варненци, особено чувствителни към всяко посегателство върху културно-историческото наследство.

В социалните мрежи дори се заговори за „пловдивски“ сценарий – сградите да се съборят през празниците, преди обществеността да успее да реагира.

Според инвеститора, който е и концесионер на варненския плаж, става дума точно за обратното – ремонтът е част от голям проект, чиято цел е да върне Морските бани възможно най-близо до вида им от 1926 година, когато са били перлата на курортното строителство.

„Всяко наше действие, всеки проект, е съгласуван с Министерството на културата. Запазва се автентичният стил, добавят се елементи на късен сецесион – така, както всъщност са правени тези сгради“, каза Андрей Василев, представител на инвеститора.

Запазването на фасадата съвсем не означава, че баните ще се върнат и към старата си функция. Всъщност, статутът им е променен още през 1998 година и са актувани като сгради за обществено ползване.
 
„Проектните решения, които архитектурното бюро ни предложи, предполагат едно отваряне на тези сгради, за да имат хората, които се разхождат по алеята, връзка с морето“, уточни Андрей Василев.

За успокоение на тези, които си имат любими плажни заведения – наемателите си остават същите, дори имат възможност да постегнат капанчетата, докато тече големият ремонт.

Той трябва да свърши до края на май и в началото на активния летен сезон цялата крайбрежна алея да е придобила изискания градски вид, който вече имат централния вход и калните бани.

dir.bg

Може да харесате още...