Решение на проблема с течовете, влагата и мухъла в дома

Hydrosol

Течовете и проникването на влага са едни от най-често срещаните и упорити проблеми, застрашаващи комфорта и здравословната среда в дома. Те водят след себе си редица негативни последици като най-разпространените са свързани със зараждане на мухъл и други вредни микроорганизми. Превенцията над подобни упорити проблеми изкоренява шанса за възникване на различни здравословни усложнения, присъщи за хората, обитаващи продължително домове с влажност на въздуха над 70-80%.

Проблемните зони в дома

За да противодействаме на проблемите, съпътстващи просмукването на влага в дома ни, трябва преди всичко да сме наясно откъде точно прониква тя. Освен широко разпространени проблеми като течове от спукана тръба, които се решават със стандартен ремонт, има няколко други проблемни зони, през които влагата най-често прониква в жилищата ни:

– Покриви и балкони
Покривите и балконите са особено податливи на проблеми, свързани с просмукваща се влага. Този тип екстериорни площи, част от нашите жилища, както и отделните компоненти в тях като например праговете, ъгловите фуги, бордовете при връзката със стените и т.н., са подложени на особено тежки атмосферни условия, механични влияния и породените от тях движения (вибрации, свивания и разширявания). Непрестанните валежи, замръзването и размразяването на проникналата влага в порите на конструкцията през различните сезони, могат да доведат до сериозни увреждания на критичните зони и от там да възникнат течове в помещенията (през праговете на терасите или ъгловите фуги). Освен това, силно възможно е и да се достигне до увреждане на подовете и долната част на стените. Помещенията, разположени на долния етаж също много често биват засягани от този вид течове, най-често по техните тавани, ъглите между тавана и стените или горната част на стените.

– Влажни и мокри помещения
Проникването на влага от, разположените над нас, влажни и мокри помещения, често се корени в компрометиране или неправилно изпълнение на техните подови сифони, тръби и ъглови фуги, както и тяхното неправилно заработване в хидроизолацията под керамичното покритие. Както в горепосочения случай, този вид течове също се явяват причинители на сериозни щети, както в помещенията намиращи се в съседство, така и при тези, разположени на долния етаж, непосредствено под тях.

В най-общи линии, като проблемни и критични участъци, през които най-често се просмуква влага, причиняваща щети в дома ни, могат да бъдат дефинирани покрива, балкона, влажните и мокри помещения. Това обаче важи в още по-голяма степен, когато става въпрос за общи жилищни пространства като блокове, многофамилни сгради и други. Това се дължи на факта, че живущите в съседство са изцяло зависими един от друг. Ненавременното локализиране и решаване на проблема с влагата може да доведе до неговото разпространение из съседни обитаеми помещения, нанасяйки осезаеми щети. Така например таваните, горните и долни части на стените, връзката им с пода и тавана, както и отделните ъгли в помещението, често се оказват най-засегнати от наличието на влага в нашия или дома на съседа.

Щети и последици

Проникването на влага в обитаемите площи значително уврежда техния облик и функционалност. Образуване на неприятни петна и изменение в цвета на стените и таваните, отлющване на тяхното финишно покритие и цялостно увреждане на засегнатите участъци често се явяват неизбежно последствие от проникването на влага.

Освен чувствителното увреждане на комфорта и средата в жилището, проблемите, свързани с проникването на влага, образуването на мухъл и други вредни микроорганизми, крият в себе си и заплаха за здравето на неговите обитатели.

Често се случва, без дори да подозираме, да открием, че даден участък от нашето жилище, на пръв поглед без видими увреждания, предизвиква просмукване на влага в дома на съседа, живеещ под нас. По същия начин, ние сме податливи на подобни проблеми с първоизточник съседите над нас. Този казус често бива решаван и по съдебен път като потърпевшият може да получи пълно обезщетение за нанесените щети.

Hydrosol

Първоизточникът

Проникването на влага, вследствие на увредено или неправилно положено хидроизолационно покритие, се явява основната заплаха за поддържането на комфортния климат и приятния изглед на помещенията.

Керамичните покрития и облицовки, като една от най-предпочитаните технологии за изпълнение на специфични площи като тераси, балкони, влажни и мокри помещения, сама по себе си не може да се справи с агресивното влияние на водата, поради факта, че не притежава никакви хидроизолационни свойства. За да се елиминира шансът от компрометиране на фугите и критичните зони във въпросните участъци, от първостепенна важност е те да бъдат предварително защитени с изпитано хидроизолационно покритие.

Решението

Hydrosol

Макар и особено упорит, проблемът с влагата е решим. Първата стъпка – локализирането и стопирането на теча не се явява толкова проблемна. Разковничето се крие в изпълнението на хидроизолационното покритие, на което залагаме да предпазва помещенията, които обитаваме.

Едно от универсалните и доказани в практиката, решения е Хидрозол® еластичен хидроизолационен шлам. Характеристиките на двукомпонентната хидроизолация, позволяват образуването на здрава и непрекъсната мембрана, предпазваща строителната конструкция от постоянна влага. Образуваното покритие е особено устойчиво на стареене, UV лъчи и температурни амплитуди в граници от -25ºС до +110ºС.

Специфичните особености на покривите и терасите налагат използването на хидроизолационно решение, което да е гарантирно неподатливо на неблагоприятни атмосферни условия и агресивни влияния като силно и директно слънцегреене, UV-лъчение, замръзвания, дъждове, мъгли, индустриални газове, човешка дейност и т.н. Всички тези фактори, в комбинация с температурните амплитуди (често достигащи до над 100°C) и разположението на тези площи (обикновено над отопляеми помещения), подлага хидроизолационата система на огромни натоварвания – както на големи линейни свивания и разширения, така и на голям дифузионен напор на водни пари от помещенията под тях.

Гаранция за дълготрайност и надеждност на хидроизолационното покритие при тераси и плоски покриви, както и сигурната защита на отделни специфични и критични участъци от тях (като прагове, ъглови фуги и връзки между отделни детайли) може да бъде предоставена само и единствено при спазване на правилната методология за изпълнение на хидроизолационните дейности, в комбинация с безкомпромисното действие на Хидрозол® еластичен хидроизолационен шлам.

Hydrosol

Една от най-неприятните ситуации при течове, както от балкони и тераси, така и от мокри помещения, е свързана с установяването на проблем с положената хидроизолация (най-често след неправилно полагане), веднага след тяхното изграждане или ремонт. Последиците от неправилното изпълнение гарантирано водят до сериозни последствия както за нас, така и за обитателите на жилищното пространство отдолу. Този, сам по себе си, особено неприятен факт, води до множество разходи, влошен комфорт, излишна загуба на време и напрежение в отношенията със съседите отдолу. В този случай не остава нищо друго, освен да премахнем току-що положеното керамично покритие, и да изпълним хидроизолационното покритие отново.

Hydrosol

Изпълнението на хидроизолационните дейности при влажни и мокри помещения обаче е специфичен процес, към който трябва да се подходи отговорно и професионално, за да се гарантира сигурната защита на критични точки като например вертикалните и хоризонтални ъгли, напуканите фуги, неправилно изпълнените уплътнения около отводнителните детайли и дренажни системи и т.н. Това става възможно чрез влагането на професионално разработени материали по точно установена методология.

waterproofing

Свойството на Хидрозол® еластичен хидроизолационен шлам да образува здрава, непрекъсната и трайно водоотблъскваща мембрана, го превръща в перфектното решение за осигуряване на дълготрайната надеждност и функционална сигурност на хидроизолационното покритие във влажните и мокри помещения. Независимо от положителния или отрицателния воден напор, на който бива подлаган хидроизолационния слой, Хидрозол® еластичен хидроизолационен шлам се явява сигурна гаранция за нулевото водопоглъщане и цялостната защита на помещението.

Това, само по себе си го прави и предпочитано решение при изпълнението на хидроизолационното покритие, както за специфични части от жилищното и обществено строителство като влажни и мокри помещения, тераси, балкони, плоски покриви, така и при съоръжения като басейни с дълбочина до 50 м., спа и wellness центрове, фонтани, резервоари за питейна вода, подземни конструкции и ред други.

Осигуряването на адекватна предварителна защита срещу влага, винаги е по-доброто решение, в сравнение със заделянето на допълнителни средства за скъпоструващи ремонти и възстановяване на възникналите щети. Изборът на качествени продукти, в комбинация с правилното изпълнение на хидроизолационните дейности, е гаранция за дълготрайна експлоатационна надеждност и сигурност за дома.

За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт или корпоративния блог.

 

Може да харесате още...