pixel

Романтикът на българската архитектура до средата на ХХ – ти век

Във връзка с 120 – годишнината от рождението и 60 – години от смъртта на големия български архитект ПАНТЕЛЕЙ ЦВЕТКОВ (1894-1954) инициативен комитет с участието на дружество „Кольо Фичето“ и САБ организират честване с лекция от ст. н. с. арх. Йордан Тангъров на тема „Романтикът в българската архитектура до средата на XX-ти век“.

Честването ще се проведе на 11.11.2014 г. от 16 часа в Зала 2 на САБ и освен лекцията, ще бъде представена изложба от проекти на големия майстор и архитектурни скици и рисунки от страната, закърмили с любов към националната архитектура поколения български архитекти.

Архитект Пантелей Цветков е автор на значими архитектурни обекти до средата на XX-ти век в това число: Северно крило на Парламента с фоайето – София (на снимката долу); Софийска Митрополия – София; Резиденция на Патриарха в Драгалевски манастир – София; Ветиринарен Факултет на СУ – София; Дом на журналиста – Банкя; Мавзолей Костница – Копривщица; Църква „Св. Богородица“ – Велико Търново; Повече от 40 църкви в страната.

Архитект Пантелей Цветков е основател и първи секретар на Българското архитектурно дружество от 1927г. предвестник на БИАД 1937 г. САБ 1965 г. и КАБ 2004 г.

Може да харесате още...