pixel

Санирането увеличава търсенето на панелки

Санирането увеличава търсенето на жилища в санирани панелни блокове, единодушни са брокерите от агенциите за недвижими имоти.
Според тях клиентите им първо питат дали в квартала, където са решили да купуват жилище, има такива сгради.

Добромир Ганев от „Форос“ смята, че санирането ще се отрази благотворно на пазара на панелките, защото малко или много удължава живота на този тип сгради и за това цената на жилища в такива блокове ще е по-висока. Логично е и по-голямото търсене да има за покупка на такива имоти.

По думите му панелни апартаменти обикновено купуват хората с по-малко пари.
Обичайно те търсят жилищни комплекси в периферните райони на големите градове, но вече с осигурени добър транспорт и социална инфраструктура.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“ казва, че при равни други условия санираните панелки са поне 5% по-скъпи от несанираните панелни жилища.

„Панелките се търсят от хората с по-малко пари основно заради ниската цена“, уточнява брокерът и добавя, че другото им предимство, както и при другите стари апартаменти е реалната площ.

„В София този тип жилища се търсят главно около метрото – основно двустайни и тристайни. Гарсониери се предпочитат повече от по-възрастните хора, искащи да спестят от поддръжката на имота“, добавя Атанасов.

Той смята, че при равни други условия разликата между цената на обновена панелка и новопостроено жилище е около 10 на сто.

Според него трябва да се има предвид, че за панелки банките отпускат малък процент от цената като кредит и самофинансирането ще е по-голямо.

Константин Пандов от ЕППИ смята, че на панелките се падат половината от сделките с жилища.

В София обаче са малко изцяло санираните блокове от този тип и за това влиянието им на пазара засега е слабо. Търсят се предимно с добра локация и  близо до спирка. Тези с външните балкони са по-евтини, а с вътрешните – по-скъпи, защото са и по-нови, уточнява Пандов.

Предлагането на панелки в София

Само 300 панелни гарсониери се оферират за продажба в София, като в южните квартали няма предложения, сочат данни на imot.bg.

Най-много около 70 са офертите в десетте части на панелния мегакомплекс „Люлин“. Най-високата оферта в сегмента от 58 000 евро в столицата е за основно ремонтиран едностаен в „Надежда 3″, строен през 1984 г. Според обявата жилището е направено на двустайно и е останало без балкон, защото и той е усвоен.

Най-евтината гарсониера в София се продава за 25 000 евро в „Люлин 6″.

Минималната оферта за панелен двустаен в столицата от 24 500 евро е в първата част на „Люлин“. В интерес на истината има и двойно по-ниски предложения, но те са за райони, където има големи рисковете за личната безопасност на обитателите. Най-скъпото жилище от сегмента се продава в кв. „Иван Вазов“ за 85 000 евро. В същия квартал е и най-високата оферта за тристайна панелка, за която се искат 115 000 евро.

monitor.bg

 

Може да харесате още...