pixel

Санират всички детски градини през 2015 г.

До края на 2015 г. 100 процента от сградния фонд на детските градини в Пловдив трябва да бъде саниран, заяви ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.
По думите му за целта ще се използват възможностите на еврофондовете за финансиране, предаде “Топ новини”.

До момента над 90% от сградите на забавачките в Пловдив са обновени и са преминали към нискоенергийни начини на отопление – с газ и централно парно. Икономиите от миналата година надвишават половин милион лева.

“Като цяло успяхме да преодолеем проблема с липсата на деца в градините”, каза още зам.-кметът.

Въпреки това за някои от районите – “Южен”, “Централен” и “Северен”, все още има повече желаещи деца, отколкото са местата. Затова и тази година инвестиционната програма е насочена именно в тези три района. Предвижда се от една страна обновяване на съществуващия фонд, а от друга – изграждане на нови сгради, като ЦДГ “Мир” и “Чайка”.

Паралелно с това продължава програмата за предучилищно обучение в училищата. Вече са отворени шест такива групи в пловдивски училища, още между 4 и 6 нови ще бъдат създадени тази година. Предвидени са 19 класирания за прием в детските градини, припомни още Стоянов.

“Това се прави с оглед улесняване на родителите. Около 20 процента от кандидатсващите деца обаче не се записват”, съобщи ресорният зам.-кмет.

Средният обхват на първа и втора група е около 70 на сто от общия брой. В предучилищната възраст има 100 процента обхват.

dir.bg

Може да харесате още...