pixel

Саудитска Арабия и Египет строят мост над Червено море

Саудитският крал Салман обяви, че е постигнато споразумение с Египет за строежа на мост над Червено море, който ще свързва двете държави. В момента монархът е в Кайро на двудневно посещение. Именно той обяви новината след срещата си с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси.

„Съгласих се с моя брат негово превъзходителство Абдел Фатах ал Сиси за строеж на мост, свързващ двете държави“, заяви Салман, цитиран от AFP.

Салман добави, че решението за свързването на двата континента, на които се намират държавите – Африка и Азия, ще подобри търговията между тях. 

От своя страна Сиси предложи новото съоръжение да бъде кръстено на саудитския крал, чието пълно име е Салман бин Абдел Азиз.

Предвижда се съоръжението да минава над южната част на Синайския полуостров. Очакваната цена е между 3 и 4 млрд. долара.

Идеята за съоръжението не е нова. Тя беше актуална още по време на управлението на бившия президент Хосни Мубарак. Първоначалният замисъл беше да се даде тласък на египетската икономика чрез търговията и туризма и се отвори нов маршрут за поклонници, посещаващи мюсюлманските светини в Саудитска Арабия.   

Предишен план пък предвиждаше по-малък мост с дължина от около 32 км, който да свързва курортния град Шарм ел-Шейх в Южен Синай с Рас Хамид в северната чст на Саудитска Арабия.

Според официални представители на египетското правителство сделките, договорени по време на посещението на Салман в Египет, са на стойност 1,7 млрд. долара. Те включват, освен моста, строежа на университет и домове в Южен Синай, както и строеж на електроцентрала.

Двете държави са близки съюзници и стратегически партньори в нестабилния регион на Близкия изток и Северна Африка.

economic.bg

Може да харесате още...