Създайте пространство, неподвластно на капризите на времето

Терасата. Оазисът за всяка сграда. Модерните тенденции превърнаха тези части от архитектурата в своеобразни градини. Но преди да постигнете своя зелен рай в сивия пейзаж, са нужни конкретни и последователни усилия за създаването й.

Предизвикателствата пред дългия и качествен живот на терасата са много. Това пространство е изложено на редовни климатични промени и външни дразнители. Качествената хидроизолация е един от най-важните компоненти от изграждането на всяка тераса.

Какво показва практиката?

Ако спестите хидроизолацията, само след няколко сезона ще се наложи да влезете в неравна битка с течове, мухъл и влага. Не винаги може да се идентифицира точно откъде минава водата. Затова в повечето случаи се налага основен ремонт, който е или много неприятен и трудоемък – къртене на плочки и повторно полагане, или много скъп – с покрития от полиуретанови смоли.

При изграждането на открити тераси в България, все още основно се използват битумни мембрани. Те, обаче, имат недостатъци:
– неприятен газопламъчен монтаж;
– “шевове”, които могат да бъдат слабо място впоследствие;
– не могат да се полагат плочки директно върху битум, а е необходима замазка.

Какво е решението?

Продукт за годината на IsomatAquamat Elastic. С еластичната циментовата хидроизолация получавате предимства, които я превръщат в най-доброто решение.

Основното предимство на този продукт е, че е изцяло съобразен с климатичните условия на нашите географски ширини. Заради температурните разширения от бързи амплитуди – високи стойности през лятото, които се редуват с проливни дъждове, е възможно температурата да варира в диапазон 30-40 градуса. Затова основно изискване към хидроизолацията е нейната висока степен на еластичност. Най-подходящото приложение на Aquamat Elastic е за тераси до около 30-40 кв.м.

Aquamat Elastic е:
– лесна за нанасяне;
– непретенциозна към влага в основата;
– позволява директно полагане на плочки;
– ниска цена.

При открита тераса с по-голяма квадратура препоръчваме полиуретанова хидроизолация Isoflex PU 500, защото при площ над 30 кв.м. линейните разширения са по-големи.

Isoflex PU 500 се нанася в следната последователност:
– суха и чиста основа;
– грунд Exoprimer 500 или Primer PU 140 (в зависимост от основата);
Isoflex PU 500 на две или три ръце:
– кварцов пясък;
– лепило за плочки.

Как да постигнете желания ефект?

Изрядното изпълнение на хидроизолацията е гаранция за дългия живот на терасата. Ако сте избрали плочки за покритие на външното помещение,  хидроизолационният слой трябва да притежава отлична еластичност, добра адхезия към основата и стабилност, като същото важи и за подходящото лепило. Добре е да се нанесе веднага след изсъхване на хидроизолацията, за да не се позволи нарушаване, изцапване и т.н.

При необходимост от допълнителни поправки използвайте Durocret или Screed-60 Express – (цимент:пясък = 1:2 до 1:3) готова бързо втърдяваща циментова замазка с ниска свиваемост, за вътрешно и външно приложение.

– Притежава висока начална и крайна якости, много добра адхезия към основата и отлична обработваемост.
– Образува равна и издръжлива повърхност, която може да се покрива в кратки срокове. Полага се на дебелина до 60 mm.

Там където е необходимо бързо полагане, заложете на бързо втвърдяваща смес за корекции Rapicret. Препоръчва се свързването на циментовата смес към основата да бъде подсилено със свързващ слой Adiplast. Основата трябва да бъде добре навлажнена, но без по нея да се образуват водни капки.

Така терасата е защитена и подготвена за финалния етап:

Лепене на плочки

Плочките залепете с Isomat® AK-22 или Isomat® AK-20. Това са висококачествени, еластични, полимерно циментови лепила за абсорбиращи и неабсорбиращи плочки и стъклокерамика. Лепилата са без свличане и увеличено отворено време за работа.

Фугирайте плочките с Multifill Smalto 1-8 – цветна полимерна циментова фугираща смес. Продуктът образува гладка гланцова крайна повърхност. Притежава:
– високи механични якости;
– изключителна устойчивост на цвета;
– отлично водоотблъскване;
– съдържа специални антибактериални съставки, които не позволяват образуването на мухъл и плесени върху фугата;
– подходяща за фуги с широчина 1-8 mm.

Ако изберете зелена площ вместо плочки на терасата, също може да бъдете сигурни в продуктите на Isomat.

При избор на индустриален или декоративен изглед на терасата върху Isoflex PU 500 положете само Topcoat 720. Така ще защитите пространството от трафика.

С продуктите на Isomat терасата ви ще запази изряден вид дълги години!

Може да харесате още...