pixel

Семейна къща използва традиционни словашки строителни техники за нисък отпечатък

Понятия като „устойчив дом“ и „устойчиво строителство“ са нови и модерни, но истината е, че тяхната същност далеч не е нова. Открай време човек се старае да гради дома си така, че да не губи топлина през зимата, да му е хладно през лятото и да му е удобно да живее.

Ето, че отново старите начини са най-добрите – доказва го този малък, прост и елегантен словашки дом, изграден от JRKVC. Семейната къща IST намалява своя екологичен отпечатък чрез прости техники като например по-малки прозорци за по-добра изолация, по-малка квадратура и използването на местни материали за намаляване на транспортните разходи. Друга забележителна характеристика е традиционната веранда под покрив, наречен „ганок“, която осигурява постоянен контакт с външната среда дори по време на неблагоприятни климатични условия.

Създадена така, че да следва традиционната схема с три стаи, IST е организирана около централна „сервизна кутия“, направена от шперплат. Кутията е място, в което се помещават баня, тоалетна, стълбище, пространство за съхранение и кухня – всичко на едно място. За да не изглежда пренаселено пространството, огромна завеса „отваря“ интериора на дома към градината.

Вместо сложни отоплителни и охладителни системи, архитектите са решили да заложат на прости и доказани нискотехнологични методи. Масивен бетонен под съхранява топлинната енергия и помага за загряване на вътрешността на дома.Самата ориентация на къщата премахва необходимостта от система за засенчване. Независимо от времето обитателите могат да си почиват на верандата, за да глътнат малко свеж въздух и да се порадват на природата. В по-мрачни дни голям оберлихт помага да се изпълни домът със светлина и смекчава евентуалната „зимна депресия“.

greentech.bg

Може да харесате още...