Сграда с блестяща енергийно ефективна фасада се строи в центъра на Тирана

В центъра на Тирана се строи високоефективна сграда със смесено предназначение- Blloku Cube, отличаваща се със забележителна по красота и енергийна ефективност фасада. Проектът е на студио Stefano Boeri Architetti, които са автори и на новия градоустройствен план на албанската столица „Тирана 2030“. Изграждането на Blloku Cube има за цел да вдъхне нов живот на един от най-престижните квартали на града.

Стерфано Боери и неговото архитектурно студио са известни по цял свят с концепцията за вертикалните гори по фасадите на сградите. „Bosco Verticale“ – първата в света вертикална гора – бе изградена в родния му град Милано, последваха проекти в различни страни.

Кулата Blloku Cube ще покрива площ от около 11 000 кв. м. Привлекателната сграда във формата на куб ще промени квартала, който от бивша военна зона с ограничен достъп се е превърнал в градски център с магазини, барове и ресторанти. Blloku Cube ще включва офиси на няколко етажа, зони за търговия на дребно и покривен ресторант-градина на седмия етаж.

Сградата има специална облицовка, която я прави разпознаваема и уникална в градския силует. Тя е забележителна с високата си енергийна ефективност по отношение на топлообмена благодарение на технологията „двойна кожа“. Енергоефективните стъклени фасади са първата „кожа“ на сградата. Втората „кожа“ се състои от блестяща, „усъвършенствана технологична система за екраниране“, изработена от анодизирани алуминиеви модули. Те са ориентирани така, че да филтрират слънчевата светлина и да оптимизират естественото осветление на закрито.

„Това облицовъчно фасадно решение, специално проектирано за нашия първи албански проект, играе съществена роля за уникалността на сградата и подчертава значението й като нов ориентир в този район на града“, коментира арх. Франческа Цеза Бианчи, ръководител на проекта в Stefano Boeri Architetti.

Вижте също...