pixel

Ще строят пасивна детска градина в „Меден рудник“ в Бургас

Еко детска градина по модела на така наречената “пасивна къща” ще бъде изградена в кв. “Меден рудник” в Бургас. Общината разполага с необходимото финансиране и до дни ще обяви конкурс за избор на изпълнител. Това означава, че е напълно възможно строителството да стартира до края на годината.

Избраното място е в районния център на кв. “Меден рудник”, близо до покрития плувен комплекс. Наблизо е отреден и терен за изграждане на нова сграда за Четвърто РПУ.

Бъдещата детска градина ще е с енергиен клас А, щадяща природата, енергийно ефективна, комфортна и икономична. Предвижда се, тя да се изгради на два етапа. В първия ще се реализират 3 градински групи с по 26 деца и 1 яслена група с 20 деца. За да бъде използван потенциалът на имота максимално, в следващия етап се предвижда обособяване на още две градински групи с по 26 деца. Така постепенно ще се достигне пълният планиран капацитет от 150 деца.

Проектът предлага обособяването на помещенията за всяка група да бъде осъществено в самостоятелен обем, което дава възможност на всеки един от тях да има ориентация на дневни и спални помещения към благоприятните посоки юг, изток и запад. Според съобщението на общината, леглата на децата ще бъдат ситуирани така, че да получават много слънчева светлина.

В проекта са заложени три свързани двуетажни корпуса. Планирани са 6 отделни детски площадки за всяка група – отделени една от друга с жив плет, игрище за мини футбол и баскетбол, опитна (зеленчукова/цветна) градинка, озеленяване и кътове за отдих. За направата им ще бъдат използвани в максимална степен естествени материали, за да се чувстват децата възможно най-близо до природата.

Специалистите вече разработват и специална обучителна програма. Акцент в нея ще бъде опазването на биоразнообразието. Предвидено е в програмата да бъдат включени експерти от екологичните организации, които да възпитават децата в любов към природата. Разработва се специално меню, което да включва здравословна храна с биопродукти.

greentech.bg

Може да харесате още...