pixel

Sika забави темповете си на растеж заради коронакризата

През март, април и май бизнесът на компанията е бил засегнат от пандемията по повод разпространението на коронавируса, съобщиха от Sika в края на месец юли. Причината за това са множеството затворени строителни площадки и производства.

„Около 35 от 100-те държави, в които Sika оперира, бяха в пълна изолация за около два месеца през първата половина на годината“, съобщи в официално изявление главният изпълнителен директор Пол Шулер.

Фактът, че оборотът на компанията нараства с 2,9 процента до 3,61 милиарда швейцарски франка през първата половина на годината, се дължи на осъществени в предходен период придобивания. При изчистване на резултатите спадът възлиза на 10,5 %. През май 2019 г. Sika придобива френския производител на строителни разтвори Parex – това е и най-голямата сделка в историята на компанията.

В резултат на развитието от последните месеци оперативната печалба на Sika намалява с 14,8%. Само благодарение на валутни разлики резултатът на компанията се свива с 29 милиона швейцарски франка. От друга страна по-ниските цени на някои суровини компенсират частично загубите. В крайна сметка чистата печалба е намалена с 16,7%, което представлява по-положителен резултат от прогнозите на банковите анализатори.

С края на пълната изолация от Sika виждат светлина в тунела в основната си сфера на дейност – строителството. Дейностите в глобален мащаб набират скорост и през юни оборотите на компанията се връщат на нормалното си ниво.

Лепилата и уплътнителите на Sika се използват не само на строителни обекти, но и в автомобилната индустрия. Тя от своя страна имаше затруднения и преди избухването на актуалната коронакриза. За периода от януари до юни от фабриките на автомобилните производители са излезли с 35% по-малко автомобили.

В резултат Sika има 23% по-малко продажби в сегмента Global Business. И тук има първи признаци за възстановяване след юни. Но докато нивото на 2019 г. бъде достигнато отново, ще е нужен “по-дълъг период”, съобщават от Sika.

Към средата на годината в групата работят 24 800 души, което е с 341 по-малко, отколкото в края на 2019 година. Sika очаква подобрени пазарни условия до края на годината. С увеличаването на оборотите компанията разчита и на увеличение на EBIT през втората половина на годината.

Може да харесате още...

Izolacii.eu