pixel

Slentex® – високоефективeн изолационен материал и за най-високите изисквания

california-berlin

Новият Slentex® е тънък негорим аерогел и може да се използва във всички области, където се изисква тънка, високоефективна изолация на стените. Slentex® се използва гъвкаво в области, където други системи стигат границите на своите възможности и предлага индивидуално регулиране на климата чрезвисока ефективност.

Slentex

Прочетете вълнуващата история за това как известният американски архитект Рей Капе реши да използва Slentex® за частен дом в Берлин.

Всичко започва, когато Ларс Триш, млад дизайнер в Берлин, се влюбва в архитектурата на американския звезден архитект Рей Капе. От този момент нататък всичко се върти около построяването на къща в Берлин в модерния стил от средата на века по калифорнийски модел. Но има няколко предизвикателства за преодоляване. Как да се намери правилният парцел в Берлин? Как може да се реализира архитектурен стил, проектиран за калифорнийския климат в суровия климат на Германия? Какви технически решения са необходими? И основният въпрос: как изобщо да се спечели архитект, който е икона на американския стил, за проект на къща в Берлин?

Понякога отговорът е очевиден: обадете се на неговия номер! Триш прави някои проучвания  и се свързва с офиса в Калифорния, където работят Капе и синовете му Рон и Фин. След много разговори и имейли, Рей Капе се съгласява и дава зелена светлина за амбициозния проект. За Триш това е „един от най-вълнуващите моменти в живота ми“, както пише в своя блог на уебсайта “Original in Berlin”.

california-berlin

Както може да се очаква, търсенето на подходящо парче земя се оказва продължително, но най-накрая е намерен идеалният парцел в Клайнмахнов в югозападната част на Берлин. Крайградска идилия, където могат да бъдат открити и къщи на други архитекти от първата половина на 20-ти век – идеалното място за проект на Капе, характерен със своя просторен, прозрачен интериор, достатъчно стъкло и  много дърво. И точно тук се крие специалното предизвикателство, защото къщата трябва да отговаря на изискванията на централноевропейските енергийни стандарти. За изпълнението на проекта е привлечен немски архитект. Александър Кан от Университета за приложни науки в Лайпциг (HWTH), дава идеята за Slentex®. Досегашният му опит в проекти с новата изолация на BASF е отличен.

Прозрачен дизайн с новия Slentex®

Така строителните работи могат да започнат, тъй като новата високоефективна изолация Slentex® позволява да се намали стандартната дебелина на стената с около 50%. По този начин изпълнението на оригиналния дизайн стана възможно, като в същото време отговаря на изискванията на модерната, енергийно ефективна изолация. Но какво прави новия материал много по-ефективен от конвенционалните материали? Никой не може да отговори на този въпрос по-добре от д-р Вибке Льолсберг, който отговаря за управлението на проекти и маркетинга на високоефективни изолационни материали в BASF.

„Нашият високоефективен Slentex® принадлежи към изцяло ново поколение супер тънки изолационни материали на основата на аерогел. Това е лесен за обработка и негорим материал, базиран изцяло на минерални суровини.” Досега Slentex® се използва като еднослойна, гъвкава и изключително тънка изолационна подложка в строителния сектор. Със стойност от 19 mW/m K материалът постига значително по-ниска топлопроводимост в сравнение с конвенционалните изолационни материали на минерална основа и позволява изграждането на много тънки стенни конструкции. Нещо повече, казва Льолсберг, „гъвкавият изолационен материал се адаптира много добре към различните строителни конструкции, като същевременно отговаря на най-тежките енергийни изисквания.“

california-berlin

Значителното по-тънката  външната стена позволява реализирането на естетичен дизайн, какъвто има при архитектурата на капе. Това води и до печалба в пространството, която има огромни икономически предимства, особено в градското строителство. Във вилата на Триш Slentex® се използва в дървените каси на рамковата конструкция, а след това в бетонното ядро. „Благодарение на Slentex® беше възможно да се използват сглобяеми дървени каси с дебелина само 20 см. При бетонните елементи цялата завеса беше с дебелина само 14 мм”, казва Кант. Истинско пионерско постижение.

За Ларс Триш и неговото семейство мечтата наистина се сбъдва и ако всичко е наред, това лято семейството ще може да се наслади на прекрасната си калифорнийска архитектура с изглед към парковете в Клайнмахнов.

Може да харесате още...

Izolacii.eu