pixel

София ще вложи милиони в паркове догодина

Столичната община ще отдели от своя бюджет поне 7 млн. лв. за изграждане и ремонт на паркове и градини през 2017 г. Допълнително EС средствата ще са 4 млн. лв.
Това съобщи вчера пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Мария Бояджийска провери изграждането на нов парк в с. Бухово.

Догодина ще започне цялостна реконструкция на Западния парк, парка на НДК, парка „Заимов“, парка „Въртопо“ в „Младост“, както и множество зелени площи в междублоковите пространства, информира столичният кмет.

Първият етап на изграждането на парка в Бухово с площ 17 дка трябва да приключи в края на ноември. Извършва се изграждане на 3 хил. кв. м алейна мрежа с трайни декоративни настилки, поливна система, парково осветление с 64 високи осветителни тела, видеонаблюдение. Прави се детска площадка и приказен кът с три къщички за игра.

Паркът ще има предпазна декоративна ограда, две дървени перголи и две беседки с общо 42 седящи места, маси за шахмат. Предвидена е сцена, площад, пейки, съдове за отпадъци. 600 хил. лв. е инвестицията от бюджета на Столичната община за изграждането на първия етап. През следващата година предстои да бъде осъществен и вторият етап от проекта.

През тази година инвестирахме около 7 млн. лв. за реконструкция на паркове и градини, на зоологическата градина, както и за поддържането на зелената система по различни булеварди като „Ботевградско шосе“ и „Владимир Вазов“, посочи Фандъкова.

Тя добави, че приключва изграждането на осветление в парка в „Младост“ – „Сто години София“.

Кметът очаква до 10 дни да бъде обявена процедура за избор на изпълнител на 8 дка от парка „Въртопо“ в „Младост“, идейният проект е вече готов. Районната администрация трябва да избере изпълнител, посочи столичният кмет.

Най-големият проект за догодина в областта на зелените системи е ремонтът на Западния парк, който ще се извърши на два етапа, в продължение на две години. Успяхме да включим реконструкцията на над 500 дка в Западния парк в Интегрирания проект за градско възстановяване и развитие, средствата са по ОП „Регионално развитие“, отбеляза кметът.

Тя каза, че се работи усилено за защита на апликационната форма, предстои да започне и работа по избор на изпълнител.

dir.bg

Може да харесате още...