pixel

Специален бетон пази техника от електромагнитни импулси

Електромагнитният импулс може да повреди или дори унищожи всяка електроника. Той може да се породи както по естествен начин от природата, така и да бъде създаден с човешка помощ и насочен към конкретна цел. Импулсът не се спира от почти нищо и може да достигне електроника в затворени помещения. Един от начините за защита е т. нар. Фарадеев кафез, който е затворена, заземена метална клетка, която блокира импулса. Тя обаче не е много практично решение за защита на големи сървърни помещения, суперкомпютри или сгради с много електроника и комуникации.

Американски учени от Университета на Небраска са създали нов тип бетон, който може да предпазва електрониката от подобни импулси, съобщава онлайн изданието Engadget. Бетонът е специална смес, която е базирана на друг проект на учените. Преди това те са създали бетон, който може да се нагрява и да топи сняг и лед чрез помощта на електричество.

Новият бетон съдържа магнетит, който може да „попива“ радиация. Учените са добавили и допълнителни елементи, които да увеличат защитните свойства. Според специалистите техният бетон е по-ефективен от Фарадеевия кафез и останалите традиционни методи за защита и освен това е по-евтин и лесен за използване. Учените съобщават още, че са разработили и версия на бетона, която може да се пръска по вече направени стени и така те също да се направят устойчиви на електромагнитен импулс и сградите да предпазват електрониката, която се съдържа в тях.

vesti.bg

Може да харесате още...