pixel

Спор ”за” и ”против” книжния пазар на площад ”Славейков”

Спорът да има ли сергии за книги на емблематичния столичен площад „Славейков“ и как да изглеждат се разгоря с нова сила.

Продавачите обединиха позицията си за запазване на пространството за литература в подписка, след като от Столичната община обявиха намеренията си за преобразуване на градската среда в района и създаването на пазар само в определени дни от седмицата, съобщи БНТ.

Иван Младенов продава книги на площад Славейков още от времето на промените в България. Сложил е подписа си в защита на пазара, защото това е животът му.

„Да се посяга на книгата е престъпление. На продаването на книги, нали, щото ние не продаваме наркотици или оръжие, за да ни гонят така. Тук по принцип е едно средище, което има цивилизационен характер и затова е добре да го има. От тази гледна точка, защото книгите имат възпитателно значение и затова са важни за обществото“.

В момента сергиите са около 50, те ще бъдат преместени от юни месец, докато трае ремонтът на площада. Идеята е след това да бъдат върнати в нов вид и с нови правила за работа – по няколко дни в седмица. Това плаши продавачите на книги.

Полина Бокова е инициатор на подписката, бесарабска българка, продава от 22 години тук.

„Искаме пазарът да има добра визия, ако го има и ако остане изобщо. Искаме да си работим нормално, спокойно цялата седмица, това са ни исканията. Нас ни убеждават от общината, че в Европа не се прави така, че не се продават цяла седмица книги и така нататък. Има в Европа, има колеги които са пътували до Испания има такъв пазар на книги, цяла седмица си работи пазарът“, каза тя.

От другата страна веднага застанаха привържениците на тезата, че пазар в такъв вид в центъра на столица не може да има. Хората, които живеят в района или имат магазини наоколо, също негодуват от визията на пазара и от начина му на експлоатация.

„Мнението ми е, че такава цигания, на такова централно място не бива. В целия цивилизован свят има такива пазари, но за тях са отредени достойни места, покрай Сена, в Лондон, където отидете навсякъде. Такава цигания и простотия няма, това е едната страна на въпроса, другата страна на въпроса е всичките тия хора, които 20-30 години са работили като книжари, къде ще отидат. Това вече е социалната страна на въпроса“, каза един от недоволните – Галин Йорданов.

Преди края на 2018-а ще се разбере дали проблемът ще се реши с преместването на пазара или неговото делнично отсъствие от живота на столичани.

dir.bg

 

Може да харесате още...